Щвейцарските банки с подозрения за укриване на данъци

Голям брой швейцарски банки чакат до последния момент да заявят пред националния финансов регулатор дали ще се включат в споразумение по американска програма, свързана със съмнения за укриване на данъци. Ако не го направят, срещу тях може да бъде възбудено наказателно преследване и рискуват сурови глоби. Освен това могат да бъдат принудени да издадат информация за свои американски клиенти, заподозрени в данъчни измами, пише CNBC.

Очаква се около 300 средно големи банки да участват в програмата, но те отлагат решението си в очакване на действията на останалите. „Може би няколко дузини ще рискуват да бъдат преследвани от американските власти и заедно ще откажат да подпишат“, каза един от адвокатите, работещи по случая. Американското министерство на правосъдието и швейцарският държавен регулатор отказаха да коментират колко банки са дали съгласието си до момента.

Укриването на данъци попадна в центъра на радара на правителствата, след като световната финансова криза проби дупка в портфейлите на банките в Швейцария, която е най-големият офшорен финансов център в света.

До момента САЩ се завелаи дела срещу повече от 70 данъкоплатци, най-малко 2 швейцарски банки и над 30 банкери, адвокати и съветници по света. Твърдата им политика е накарала нарушители да се съгласят да платят общо 5,5 млрд долара дължими данъци. Най-голямата швейцарска банка – UBS – беше глобена със 780 млн долара през 2009 г. и се съгласи да предостави имената на американските си клиенти, собственици на секретни сметки, за да избегне повдигането на наказателни обвинения.

Цената на споразумението и възможният ефект върху печалбите правят решението на швейцарските банкери още по-трудно. Споразумението изисква от тях да предоставят на САЩ данни за международните си операции, в някои случаи и да плащат солени глоби. При неблагоприятно стечение на обстоятелствата те могат да бъдат глобени с до 50% от стойността на капитала, който управляват от името на американските си клиенти. Две частни швейцарски банки – Frey & Co и Wegelin – подписаха, след като американските власти ги сложиха на първо място в списъка си.

Въпреки забавянето се очаква повечето банки да подпишат.„Споразумението е на границата на това, което банките могат да понесат, но е единственият възможен изход“, каза говорител на лобито на швейцарските банкери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *