Ще банкрутира ли Италия?

Италианският министър на труда Маурицио Сакони смята за нъплъно реален сценария за банкрут на италианската държава, съобщи кореспондентът на в. „Етнос“ в Рим.
„Заплахата от банкрут на националната икономика трябва да се смята за реална“, каза Сакони в телевизионно изявление, говорейки за последствията от световната финансова криза върху страната му.
Сривът на световната финансова система може да доведе до невъзможност на италианската държава да изплаща пенсиите и заплатите на държавните служители, прогнозира министърът, който е близък сътрудник на премиера Силвио Берлускони и ръководен член на управляващата партия Форца Италия.
„Сценарият за банкрут е по-кошмарен от този за рецесия“, предупреди Сакони, добавяйки – „Ще трябва да вземем мерки, подобни на тези в Аржентина“.
В изявление за в. „Република“ икономическият министър Джулио Тремонти се опита да смекчи силното безпокойство, предизвикано от изказването на Сакони.
„За каква Аржентина говорим? Италия е една много силна икономика. Държавният дълг е абсолютно стабилен и се гарантира от държавата. Купувайте си италиански държавни облигации, както правят в чужбина“, каза Тремонти пред в. „Република“.
Той избегна пряк спор с министъра на труда, отбелязвайки че впечатлението от думите на Сакони се дължи на медийно изкривяване.
Министърът на икономиката призна, че утежняването на кризата, налага да се задейства още от началото на 2009 г. един нов, решителен пакет от мерки в подкрепа за фирмите и справяне с растящата безработица посредством нови социални дотации.
Според доклад на италианските синдикати, публикуван миналата седмица, непрекъснатото намаляване на заетостта, се очаква да остави без работа около 900 000 до края на 2009 г., отбелязва в. „Етнос“.
Източник: БГНЕС/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *