Ще вдигнат пенсиите, но преди изборите

Масларова е пред дилема: дали да излъже Орешарски, или 1 млн. възрастни

Пари за вдигане на пенсиите няма. Масларова пак се е изказала неподготвена. Това излезе от откровенията на червени депутати, които притеснено обясниха пред „Стандарт“, че столетницата отново е попрекалила с обещанията.

След остра критика на президента Георги Първанов преди 2 месеца социалният министър Емилия Масларова изстреля новината, че тази година пенсиите ще се вдигнат за втори път. При това не с много малко. За около 300 хил. души увеличението ще бъде 15 лева, защото минималната пенсия става 90 лв. вместо 75 лв. С 5% ще се вдигнат пенсиите между 90 и 120 лв., а с 4% – тези между 120 и 150 лв., обеща Масларова. Целият масраф щял да струва само 73 млн. лв. Нищо работа за една държава. Още повече че от години слушаме как имало бюджетен излишък.

Сметките на финансовия министър Пламен Орешарски явно са други. И някак си не му се намират излишни 73 млн. лв.

Дали Масларова изобщо го е питала има ли пари, преди да изстреля новината за вдигането на пенсиите, ще си остане тайна. На такива въпроси тя обикновено дава уклончиви отговори, че разговорите текат непрестанно, че ние сме един отбор и т.н. Много по-искрено обаче е другото й любимо откровение: че във всяка държава социалният министър е опозиция в кабинета. И че от неговата работа всеки разбира по джоба си. Водена от тези максими, тя разви уникален стил. Обещава неща, които не зависят от нея. Пък другите да му мислят дали им стиска да не ги изпълнят. Към днешна дата им стиска. Във вторник, когато червените депутати слушали предложенията на Масларова за вдигане на пенсиите, много ги харесали. Но само след ден същите тези депутати вече говореха как не може току-така бюджетът да се променя по средата на годината. И ако Масларова толкова държи да си изпълни обещанията, да вземе пари от собственото си министерство.

В това има логика. Утре Гайдарски може да поиска още пари за болните, Вълчев – за учителите, Гагаузов – за дупките. Освен това още преди 2 месеца на пленум на БСП част от соцръководството, начело с Татяна Дончева, обвини Масларова, че има достатъчно пари, само дето ги харчи нецелесъобразно. Пенсионерите ни презират заради мизерните пенсии. А в същото време милиони отиват за социални помощи, каза тогава Дончева. Гледан от птичи поглед бюджетът на социалното министерство подкрепя думите на Дончева. В него са предвидени 115 млн. лв. за дърва и въглища, 90 млн. лв. за социални помощи, 126 млн. лв. за инвалиди, 204 млн. лв. за активни мерки на пазара на труда. На този фон 73 млн. за пенсии не изглеждат много.

Това обаче не е логиката на Масларова. Една социална придобивка да отмъкне от някой и точно с нея ще я запомнят, пък ако ще и 100 добрини да е направила. Едно обещание да не изпълни – точно него ще запомнят.

На теория това би трябвало да важи за всеки министър. На практика не е така. Под опеката на Масларова е 50% от електората на БСП.

Опитен политик като нея много добре си дава сметка за това. Затова не търси подкрепа от Татяна Дончева, от Пламен Орешарски или колегите си министри. А направо от президента. Големите си обещания тя хвърли в отговор на неговата критика, че държавата е длъжник към възрастните. Без съмнение още тогава си е дала сметка, че излъган пенсионер е по-лошо от беден пенсионер. И е решила, че на БСП ще й е по-лесно да излъже един Орешарски за 73 млн. лв., отколкото 1 млн. пенсионери, които си чакат обещаните пет лева. Тактиката е правилна, ако БСП нямаше коалиционни партньори. Обаче има и НДСВ ще си умре от кеф, ако подхлъзне Масларова. За царската партия най-бедните пенсионери не са електорат. И тънко настройва срещу тях по-заможните с аргумента, че Масларова прави уравниловка, като дава пари само на най-бедните.

Понеже още сме юни и изборите са далеч, такива игрички могат да се правят. Сравнително безнаказано увеличението на пенсиите може да се отложи. Още не се знаят кандидат-президентите. Не се знае дали примерно Георги Първанов не печели 60% от първия тур. Но някъде към август ще са ясни и кандидатите, и социологическите проучвания. Ако те показват, че изборите ще се закучат, столетницата няма да жали пари, каквито и аргументи да вади Орешарски. И нищо чудно тогава Масларова да каже: НДСВ не ми дадоха да вдигна пенсиите през юли. Но аз се преборих и ето сега накуп цялото увеличение. Точно преди изборите.

Владимир ЙОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *