Ще изпадне ли Германия в рецесия?

Икономиката на Германия се сви през второто тримесечие с 0,2 на сто, след като нарасна с 0,7 на сто през първото. Ако брутният вътрешен продукт спадне отново през третото тримесечие, според експертите ще е изпълнено условието за „техническа рецесия“.

От вторник насам това не е никак изключено. За това намекват последните данни за производството в промишлеността и в строителството. Производството спадна през август с цели 4% след ръст от 1,6% през юли. С това производството е с 0,7 процента под нивото от предходното тримесечие.

Спадът е изненадващо категоричен, но според икономистите той не означава, че Германия е напът да изпадне в рецесия. Всъщност икономиката според всички сигнали се развива доста добре, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Още по темата
Ръстът на германската индустрия се забави до 5-годишно дъно
Промишлените поръчки в Германия с най-силен спад от 2009 г. насам

„Индексите на мениджърските покупки намекват за това, че ние все още сме на пътя към растежа“, казва Карстен Бржески, главен икономист на ING Diba. Въпреки че не изключва ново намаляване на БВП през третото тримесечие, той не счита, че страната е напът към истинска рецесия. „Данните за потреблението са положителни, пазарът на труда се развива добре, и активността в строителството също ще се завърне“, казва той.

В действителност заетостта продължава да се покачва, а нивото на безработицата достига рекордно ниско ниво. Германската централна банка Bundesbank също счита, че икономиката е в добра форма, за което говори и предвижданият за 2014 г. „силен ръст на реалната работна заплата“.

Евелин Херман, икономист в BNP Paribas в Лондон, счита частното потребление за основен стълб на германския растеж на икономиката. „Индексът на потребителския климат на Gfk все още е на много високо ниво“, казва тя.

Една икономика не може да се оцени единствено въз основа на производството ѝ. Икономистите обръщат внимание на показатели, които позволяват да се правят заключения относно използването на вече произведени стоки или услуги, защото те могат да бъдат допълнително преработени, консумирани, изнесени или складирани.

Икономистът от Unicredit Андреас Рийс изтъква, че продажбите на дребно през юли / август са нараснали с 0,8 на сто, а износът през третото тримесечие ще има силен принос за растежа на БВП.

Въпреки това налице са доста предупредителни признаци на забавяне на перспективите за растеж. Равнищата на индексите на мениджърите по продажбите наистина все още сигнализират за растеж, но те падат с 1,3 на сто през третото тримесечие.

В допълнение индексите не се развиват равномерно в индустрията и сектора на услугите. Индексът на услугите отразява много по-голяма част от германската икономика, и фактът, че той е на ниво малко под 56 пункта, е добър знак. От друга страна индексът на промишлеността се появява преди индекса на услугите, а сега той е точно под прага на растежа от 50 пункта.

Според Евелин Херман от BNP Paribas през следващите месеци най-важно ще е как ще се развие тази разлика и свързаните с двата сектора трудови пазари. „Това, което ние бихме искали, е тези показатели да не падат много. Ако те попадат под своята дългосрочна средна стойност, ние ще имаме повод да се притесняваме“, казва икономистът.

Бржески от ING-Diba счита за най-важен бизнес климата на ifo, който ще бъде представен в края на месеца. „Ако той падне с над 0,5 пункта, тогава трябва да се притесняваме“, казва той.

Но като цяло конюнктурата в Германия ще зависи и от външноикономически фактори, и преди всичко развитието на кризата в Украйна, единодушни са специалистите. „Как ще се развие тя не може да се моделира“, пояснява Евелин Херман. Несигурността, която възниква от всичко това, кара редица компании да се замислят по-дълго за инвестициите си.

Икономисът Бржески обобщава, че „все още Путин само лази по нервите, но не застрашава много реалната икономика. Но ако там положението се затегне, тогава ще трябва да се облечем по-топло за четвъртото тримесечие“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *