Ще има забавяне на плащания от бюджета на ЕС

© Снимка:ЕПА / БГНЕС

Заради провала на преговорите за Евробюджет 2011-а Европейският съюз няма да може да възстанови навреме на България и останалите страни-членки парите за преки плащания за селските стопани. Ще получаваме на части и допълнителните компенсации, отпуснати за АЕЦ „Козлодуй“.

Парите за преките плащания, които се отпускат от държавите, а по-късно се възстановяват от Европейския бюджет, няма да могат да бъдат платени на страните-членки в пълен обем в началото на календарната 2011-а, както беше предвидено. Причината е, че в създалата се ситуация Еврокомисията ще може да харчи на месец само по 1/12-та частот тазгодишния бюджет, и ще трябва да връща парите на отделните страни на части от по 1/12, поне докато бъде одобрен Евробюджет 2011, което се очаква да отнеме месеци.
Парите на хората ще бъдат платени, но ще възникне проблем за националните бюджети, обясниха експерти от Европейската комисия. Така в България, където всеки момент предстои да започне изплащането на парите за площ по кампания 2010, ще бъдат похарчени около 1 милиард лева и вместо от Брюксел да върнат в бюджета ни около 800 милиона в началото на идната година, ще ни възстановяват на месец по 1/12 от тези пари.
Същото е положението със 75 милиона допълнителни компенсации за АЕЦ „Козлодуй“, които също няма да получим накуп, а на части от по 1/12-та, поне докато има нов бюджет.
Другите области, които ще бъдат засегнати,са Европейската дипломатическа служба, новите органи за финансов надзор в Европейския съюз и Фонда за солидарност, от който се отпускат пари на страните-членки при бедствия.
Далеч по-малко пари ще има и за реакция при кризи в трети страни. Проблем с парите за оперативните програми обече не се очаква, тъй като повечето искания за плащане по тях постъпват в края на годината, когато се очаква въпросът вече да е решен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *