Ще има ли паритет между долара и еврото

Някои експерти смятат, че паритет между двете големи валути може да стане факт през първото тримесечие на 2017 г.

 

Въпреки че победата на Доналд Тръмп възроди така наречената търговия на дивергенции, има все повече залози, че еврото ще се обезценява докато се изравни с долара, предава Bloomberg.

Една от прогнозите на Goldman Sachs Group Inc. за 2017 г. води до заключение, че може да се постигне равенство в стойността на двете валути в рамките на следващите 12 месеца.

Настоящата ситуацията е „сега или никога“, смятат специалисти от Societe Generale SA.

 

И докато засилването на долара, подхранено от надежди за фискални стимули които да стимулират бързия растеж и покачване на лихвените проценти, бе основна тема на валутните пазари, то „заплахата от политическия риск заплашващ да разцепи Европа“ би довело до такъв развой, че еврото да стигне равнището на долара за първи път от 2002 г. насам, смята анализаторът Кенет Брукс.

От банката коментират, че паритет между двете големи валути може да стане факт през първото тримесечие на 2017 г.

 

Анализаторите смятат още, че растящата разлика по спредовете в доходността на италианските и германските правителствени облигации и продължаващата рестриктивна политика на Фед подготвят почвата двойката варути да достигнат най-ниските си равнища за повече от 14 години, пише investor.bg.

„С наближаването на италианския референдум, насрочен на 4 декември, може да се направят паралели между настоящата флуктуация във валутите на долара и еврото и тези в първото тримесечие на 2013 г., когато левите и центристите спечелиха изборите в Италия“, смята Брукс.

 

Същевременно Кит Джъкес, стратег от Societe Generale по глобалните въпроси, следи и други избори – президентските във Франция. Първият вот там ще се състои на 23 април и ще е ключов за развитието на европейската валута на пазарите.

„Аз смятам, че еврото ще достигне най-ниската си стойност спрямо долара, точно преди френските избори или в същия ден“, заяви той в интервя пред Bloomberg TV.

Съществува реална опасност лидерът на френските националисти Марин Льо Пен да спечели на първия тур, което ще рефлектира върху пазарите, въпреки че тя може би няма да спечели на балотажа.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *