Ще има ли прегрупиране на BG банков пазар?

През последния месец МВФ, Световната банка, а вчера и Deutsche Bank предупредиха за възможност гръцките банки да се изтеглят от България, Македония и Сърбия. В България гръцките банки притежават 25% от банковите активи, около 15 % са те в Румъния и една десета в Сърбия. Тези институции са изложени на риск заради потенциално бягство на вложители с нарастване на опасенията за ликвидността на Гърция и оттам на гръцките банки.
При подобно развитие у нас вероятно ще се закрият повече от 700 клона из цялата страна, хиляди клиенти и кредитополучатели ще останат без банка, от пазара ще се изтеглят големите трезори, които обслужват различни многомилионни кредитни линии. Активи за милиарди евро ще се окажат извън пазара.
Но тогава може да сме свидетели и на най-сериозното прегрупиране в банковия сектор след приватизацията на банковата система у нас. Банките-майки от ЕС, които са вече относително стабилизирани, едва ли ще пропуснат възможността да разширят клоновата си мрежа и присъствие на пазара.
Прогнозите на фонда и Световната банка обаче не се приемат еднозначно. Управителят на БНБ Иван Искров отбеляза, че той няма притеснения за гръцките банки в България, тъй като те са консервативни, нямат рискови активи, постигнали са едни от най-добрите капиталови адекватности и показатели. Те са местни банки, регистрирани по българския закон, независимо от собственика си, работят под надзора на БНБ.
Какво говорят цифрите за гръцките банки в страната?
Обединена Българска Банка е учредена през 1992 г. посредством сливането на 22 български регионални търговски банки. ОББ е първият и най-мащабен консолидационен проект в българския банков сектор.Основен акционер е Национална банка на Гърция (NBG) – 99,9% Клоновата мрежа на банката е съставена от 240 структурни единици в цялата страна.
Към края на 2009 банката отчита както ръст на печалбата си така и ръст на активите, като те стигат до 7,7 млрд. лв. Над 87 % от тях са кредити за корпоративни клиенти и граждани.
Печалбата на NBG (собственик на ОББ) за миналата година е с 40% по-ниска в сравнение с предходната година, като тя е 923 млн. евро (1.3 млрд. долара).
Пощенска банка ( Eurobank EFG България АД) има мрежа от над 220 локации, предлага пълен набор от банкови услиги на физически лица, предприемачи, малки и средни предприятия, големи корпоративни и институционални клиенти. На групово ниво новите заеми за малки и средни предприятия достигат 6.6 млрд. лв.към края на 2009 година. Жилищните кредити за периода са 0.5 млрд. евро.
Данните за банката-майка са следните:
Общите кредити, отпуснати от групата, през третото тримесечие на 2009 г. нарастват с 0.6%, или 336 млн. евро, до общо 56.7 млрд. евро.
Eurobank EFG Group е с активи от 84.3 милиарда евро, като нетната печалба на Eurobank EFG за миналата година е 362 млн. евро, като това е с 45% по-малко в сравнение с резултата й през 2008 г.
Емпорики Банк – България ЕАД е основана през 1994 г. от ЕБВР и български банки и други акционери. През 2007 г. френската група Le Groupe Crédit Agricole придобива контролния пакет на Емпорики Банк – Гърция и съответно структурата в България. Банката има офиси и бизнес центрове, програмата й Бизнес Центрове е предназначена за обслужване на средни корпоративни клиенти.
Емпорики през последните две-две и половина години развива стратегия на по-дълбоко проникване и утвърждаване на пазара в България, което е свързано с инвестиции и разходи за разширяване на клонова мрежа, обогатяване на продуктова гама. Миналата година по това време банките със загуба в България са били три – Емпорики банк, Алфа банк и Тексим банк, като последната сега излиза на печалба.
Банка Пиреос България е специализирана в корпоративно банкиране, банкиране на дребно, финансови услуги за малки и средни предприятия, капиталови пазари, инвестиционно банкиране и лизинг. Банката има дъщерни компании и в други финансови сектори, сред които брокерство на недвижими имоти, проектно финансиране, асет мениджмънт и частно банкиране. Към края на 2009 г. тя разполага с мрежа от 101 клона, притежава активи за 1.8 милиарда евро, а служители са 947 човека.
Банката Пиреос (собственик на Банка Пиреос България) има спад на печалбата за миналата година с 25% до 235 млн. евро (318 млн. долара). Средната прогноза е била за 215 млн. евро печалба.
Alpha Bank е в София от 1995г, клонова мрежа се състои от повече от 120 офиса в страната, от които 33 са в София. Тя предлага всички видове банкови услуги, както и кридите за малък и среден бизнес, за корпоративно инвестиране,за физически лица. Alpha Bank е основана през 1879 и е една от най-големите банки в Гърция с експозиции в много страни от Югоизточна Европа.
Както вече е стана ясно заедно с Емпорики Алфа банк следва политика на силно навлизане на пазара в България. Миналата година банката реализира загуба заедно с Емпорики банк и Тексим банк. Банката майка отчита чиста печалба за 2009 от 349.8 млн. евро (481.2 млн. долара), което е спад от 31.7% спрямо година по-рано.

Явор Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *