Ще има ли сливане UniCredit и френската Societe Generale (SocGen)

Италианската банка UniCredit и френската Societe Generale (SocGen) са отказали да коментират възможността от сливане. Това според Reuters води до нарастване на спекулациите, че това е възможно.

 

Слуховете за евентуално сливане между италианската и френската банки, които витаят от години, бяха повдигнати отново, когато бившия шеф на инвестиционното поделение на SocGen Жан-Пиер Мюстие беше назначен по-рано тази година в UniCredit.

„Това са пазарни спекулации, които банката не възнамерява да коментира“, каза говорителят на UniCredit, когато е било отправено запитване към него относно спекулациите. От Societe Generale също са заявили, че няма да коментират пазарни слухове.

Вътрешен източник от италианската банка е казал за Reuters,че някои от мениджърите в UniCredit вярват, че назначението на Мюстие е знак, че сливане ще има.

Инвестиционен банкер от друга финансова институция също е споменал за възможен подобен сценарий. Като според него Мюстие ще работи за вдигане на капитала на UniCredit повече от необходимото, което в последствие ще помогне при сливането.

„Сливането може да се случи между 12 и 18 месеца след увеличаването на капитала“, е казал банкерът.

Други двама източници на Reuters, пожелали анонимност, обаче смятат, че подобно обединение е невъзможно заради регулаторни пречки. Според тях консолидацията на банковия сектор в Европа е почти наложителна заради ниските маржове на печалба, но трансграничните сделки са малко вероятни.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *