Ще има програма за едногодишна заетост на хора в предпенсионна възраст

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси “ е подготвена нова програма за хората в предпенсионна възраст и дълготрайно безработните. Това съобщи заместник-социалният министър Зорница Русинова на петата дискусия „Деветте пътя към еврофондовете“, предаде БТА.

От края на ноември работодатели от реалния сектор и общини ще могат да подават своите заявки.

Програмата за обучение и заетост ще даде възможност за едногодишна субсидирана заетост на работниците над 50 години за една година, като първите шест месеца за сметка на програмата ще се покриват осигуровки и заплати, а през следващите шест месеца само осигуровки.

Зорница Русинова очерта като приоритет за новия програмен период интеграцията на уязвимите групи на пазара на труда.

Мерките, които вече са в действие на пазара на труда или предстои до края на този месец да бъдат отворени, са на стойност 506 млн. лева.

За младите хора предстои и схемата „Обучение и заетост“, по която са отделени 115 млн. лв. в изпълнение на младежката гаранция. Дава се възможност на работодатели и общини да подпомогнат младежите чрез първоначално обучение на работното място и придобиване на професионална квалификация.

Предвижда се и период на субсидирана заетост до 6 месеца. От 23 ноември работодателите ще могат да подават заявки.

В началото на следващата седмица на сайта на ОПРЧР ще бъдат публикувани насоките за кандидатстване за схемата за безопасни условия на труд. Отделени са 80 млн. лв. за бизнеса, за да се подобрят условията на труд, да се насърчи мобилността на трудовия пазар и за социални иновации.

Предстои следващ етап за планиране на инвестиции за мерките за деинституционализация на децата, лишени от родителски грижи и за деинституционализация на възрастни.

Местните власти ще бъдат подпомогнати и за интегриране на маргинализираните общности. Чрез т.нар. интегрирани проекти общините ще могат по едно и също време да осъществяват мерки за подобряване на жилищната политика с мерки, свързани с подобряване на достъпа до пазара на труда, до образование и здравни услуги.

За момента има схеми за 347 млн. лева, насочени към общините за развиване на социална политика. Вече е в действие „Независим живот „, като по програмата са отделени 150 млн. лева, които подпомагат българските общини при интегриране на всички услуги за най-уязвимите – личен, домашен и социален асистент.

Предстои и Столична община да подпише договор с управляващия орган.

Социалното предприемачество ще бъде подкрепено с 15 млн. лева. За приемна грижа са отделени близо 52 млн. лева.

За интегриране на уязвимите групи има ресурс от 80 млн. лева.

Услугите за ранно детско развитие също ще бъдат подкрепени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *