Ще искаме 4 млрд. лв. по новата ОП „Транспорт“

Това съобщиха  днес на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и колегата му Томислав Дончев, които  отчетоха постигнатите резултати по програмата тази година.
Вече има някаква яснота за приоритетните проекти, които ще бъдат включени за финансиране по програмата. Сред тях са строежът на участъка от магистрала „Струма“ между Благоевград и Сандански; третият диаметър на метрото от „Ботевградско шосе“ до „Овча купел“; железопътната линия Септември – София; както и някои участъци от магистрала „Хемус“.
„Не знам откъде имате тази информация, но категорично заявявам парите по програмата няма да са по-малко в сравнение с този програмен период“, почти обиден се произнесе  Дончев. По този начин министърът отрече твърдение на управителя на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика Георги Минчев, че може да получим наполовина по-малко пари.
„Имаме амбицията до средата на 2013 година да сме готови и с първоначалната версия на оперативните програми, и с договора за партньорство, който трябва да сключим с ЕК за следващия програмен период“. Това заяви още министър Дончев, цитиран от БТА.
През 2012 година са осъществени близо 31% от цялото договаряне, което е реализирано през този програмен период. Към момента то е 95 процента. Обемът на плащанията е 31%, 25 на сто са сертифицирани и подлежащи на възстановяване. Това няма да е резултатът до края на годината, заяви министър Дончев, като добави че в оставащите месец и половина се очаква цифрите да се променят. Министърът отбеляза също, че се наблюдава и значим физически напредък – километри тръби, магистрали, пътища, железници, 380 рехабилитирани публични сгради. Една голяма част от ръста на БВП за изминалата година се дължи на европейските пари, посочи министърът.
„Към момента няма опасност от загуба на средства от ОП „Транспорт”, напротив – бюджетът на проектите, по които се работи, надхвърля финансовия ресурс на програмата”, каза министър Московски. По думите му стартирането на повече проекти е било дадено като съвет от Европейската комисия, за да се навакса огромното закъснение, което е било допуснато преди 2009 г., информира МТИТС.
Над 1,5 млрд. лв. са реално разплатените средства към изпълнителите на проекти по Оперативна програма „Транспорт”. Това стана ясно още по време на днешното събитие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *