Ще обезщетяват клиенти на фалирали застрахователи

Да се създаде Обезпечителен фонд, със средства от който да бъдат обезщетявани клиенти на изпаднали в несъстоятелност застрахователни компании. Това се предлага с проект за изменение на Кодекса за застраховането, който вече е внесен в Министерския съвет от Комисията за финансов надзор. Очаква се проектозаконът да мине на обсъждане в кратки срокове, след което да бъде внесен в парламента.

В Обезпечителния фонд ще се събират малка част от премиите по задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ и „Злополука“, както и от застраховките „Живот“. Предвидените суми са съответно 1,50 лв. от всяка полица по „Гражданска отговорност“, 0,50 лв. по застраховка „Злополука“ и 4 лева – по спестовна застраховка „Живот“. Ако това стане факт, логично е застрахователите да увеличат минимално цените на тези продукти, за да бъдат акумулирани средства във фонда за бъдещи плащания. Според запознати, едни от първите облагодетелствани от новия фонд ще бъдат клиентите на ЗК „Хилдън“ (бившата „Юпитер“) и МЗК „Европа“, чиито лицензи бяха отнети съответно през октомври и декември 2005 г. Фондът вероятно ще бъде поделение към съществуващия вече Гаранционен фонд.

Създаването на подобна структура, която да изплаща обезщетения при фалит на застрахователи, се предлагаше от Комисията за финансов надзор още преди година, но тогава идеята не събра поддръжници в парламента. Същевременно, застрахователният бизнес е единственият финансов сектор у нас, който се разполага с подобен обезпечителен фонд.

От няколко застрахователните компании, към които INSURANCE.BG се обърна сега за мнение, отказаха коментар с мотива, че първо трябва да се запознаят с пълните текстове на предлаганите промени.

Проектът за изменение на Кодекса за застраховането предвижда и други промени, свързани с хармонизация на текстове от българското законодателство с това на ЕС. Вчера проектопромените са изпратени от Комисията за финансов надзор на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *