Ще обучават биоземеделците

Земеделските стопани, поели ангажименти по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони в кампания 2015 г., трябва да преминат обучение до 31 декември 2016 г., съобщи фонд „Земеделие“.

 

Стопаните могат да упълномощят и друго лице да прилага агроекологичните и/или биологичните дейности, при условие че това е направено до края на втората година от първото одобрение по съответното направление. Това означава, че нотариално заверените пълномощни на тези лица трябва да са издадени не по-късно от 31 декември 2016 г. Документ за преминато обучение или опит, както и нотариално заверено пълномощно (в случай на упълномощаване) трябва да бъдат представени най-късно с подаването на заявление за плащане на третата година от ангажимента, кампания 2017.

Към момента много от кандидатите по мярка 10 и 11 все още не са представили документи, с които да докажат, че са изпълнили изискванията.

Документите се подават в областните дирекции на фонд „Земеделие“ по място на кандидатстване. Стопаните могат да представят документ за преминато агроекологично или биологично обучение с минимална продължителност 18 часа, издаден от обучаваща институция съгласно Закона за висшето образование или Закона за професионалното образование и обучение, или документ за демонстрационна дейност, издаден от обучаваща организация, одобрена по мярка 1 „Трансфер на знания и действия по осведомяване“ от ПРСР 2014-2020.

Признават се и документи за преминато обучение или наличие на опит по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013, както и дипломи за средно професионално или висше образование, за образователна и научна степен „доктор“ или научна степен „доктор на науките“, с квалификация земеделие или ветеринарна медицина.

Фермерите, които прилагат мярка 11 „Биологично земеделие“, могат да докажат опит и със сертификат или писмено доказателство за съответствие на произведените от тях растителни или пчелни продукти с правилата за биологично производство. Сертификатът трябва да бъде издаден до 31 декември 2016 г. от контролиращо лице, одобрено от министъра на земеделието и храните, и да удостоверява биологично качество на продуктите.

Когато земеделският стопанин е бил бенефициент по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР за периода 2007-2013 г. и вече е представил документ за преминато обучение или е доказал наличие на опит, не е необходимо отново да представя същия документ. Фонд „Земеделие“ може да прекрати ангажиментите си към стопаните, които не подадат документи в срок. В тези случаи може да се наложи те да възстановят 100% от получените до момента субсидии.

4098 със заявка за млади фермери

4098 земеделски стопани са заявили участие в схемата за млади земеделски стопани за кампания 2016 г. От тях близо 950 кандидати внесоха в областните дирекции на фонд „Земеделие“ документи за преминато обучение по схемата, пише 24 часа. На 1 декември изтече срокът за представяне на удостоверения за придобити професионални умения и познания.

Съгласно изискванията на Наредба 3 младите стопани представят документи за завършено средно и/или висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, и/или документи за икономическо образование със земеделска насоченост.

Придобити професионални умения и познания се доказват и с удостоверение за завършен курс от минимум 150 часа или свидетелство за получена степен на професионална квалификация в областта на селското стопанство. Документи за преминато обучение предоставят само кандидатите, които заявяват схемата за първи път през 2016 г. или имат промяна в обстоятелствата спрямо предходната кампания.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *