Ще определят глобална цена на въглерода

Франция си постави за цел да създаде коалиция за определяне на цена на вълглерода. Страните ще могат да “взимат“ емисионни кредити от други.Франция ще преразгледа целите си за намаляване на парниковите газове до 2020 г. и ще опита да създаде коалиция от страни за определяне наглобална ценана въглерода*, за да ускорипромяната към по-зелена енергия.Това заяви вчера в Париж френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс и БТА.

Оланд направи изказването си малко след като бе подписано Парижкото споразумениеза ограничаване на глобалното затопляне.“Взаимодействам си с други страни, ако евентуално имат желание да се присъединят към нас, за да създадем коалиция за определяне на цена на въглерода така, че инвестициите да могат да бъдат пренасочени“, каза Оланд.

Обвързващият текст, който бе договорен от близо 200 страни, предвижда възможност страните да компенсират емисиите си, катокупуват емисионни кредитиот други страни.В политическата част от Парижкото споразумение, която ебез правен характер, се признава важността от „определянето на цена на въглерода“, но в нея не се изисква от страните да разработват такъв механизъм.

Френски представители казаха, че амбициозността на договореностите донякъде е билапожертвана, за да се стигне в крайна сметка до универсално споразумение.

Оланд, чийто мандат изтича през 2017 г., каза, че се е ангажирал от името на Франция дапреразгледа целитей по отношение на парниковите газове до 2020 г., както и предоставяната от нея сума занай-бедните страни, за да се приспособяват към изменението на климата.

*Както е известно най-големи запаси от въглерод се съдържат във варовиците, доломитите и въглеродния диоксид, но значителни количества въглерод има и в органичните находища от въглища, торф, нефт. Името му на английски „carbon“ идва от латински: carbo – въглища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *