Ще пием вино от вносно грозде

Избите плащат двойни цени за мерлото и кабернето

Стопаните искат помощи заради съсипаните лозя

Винпроми договарят спешен внос на грозде от Македония и Молдова, научи „Стандарт“. Така прекупвачите се презастраховат срещу бума на цените на суровината. Реколтата е малко и с лошо качество. Затова избите, които нямат собствени лозя или не са ги гледали добре, ще имат затруднения с изкупуването на суровината. Ако не прибегнем до внос, бутилка каберне от тазгодишната реколта ще ни излезе двойно по-скъпо, твърдят винари от Шуменско. Там половината от плода е съсипан. До 1 лев за килограм се търгува шардонето. Мискетът стига до от 60-80 стотинки на борсата. Миналата година по толкова са се изкупували най-добрите сортове. „Гроздето гние по масивите, защото е невъзможно да го оберем. Всичко е потънало в кал“, жалват се производители. Ромски банди обират плодовете посреднощ и стопаните са принудени да дават дежурства по смени, за да опазят стоката си.

„Тази година вече сме я отписали“, казва изпълнителният директор на „Лясковски лозя“ Иван Вълчев. Гроздоберът в Търновския край вече е приключил. Бил напълно символичен и го извършили само заради спазването на традицията. „Тази година вино няма да има. Молим се поне догодина да не се получи същото нещастие“, допълни Вълчев. Според него имало опасност градушките, които унищожиха цялата реколта от грозде, да са повредили и пръчките на лозите, което щяло да доведе до умъртвяване на растенията и липса на грозде още една година. В близките дни Вълчев очаквал да се проведат важни срещи в Министерството на земеделието, от които ще стане ясно дали ще се отпусне субсидия за покриване на щетите и за възстановяване на умъртвените лози. Загубите, които досега са успели да изчислят в Лясковец, възлизат на над 270 000 лв.

Едва между 80 и 150 кг от декар прибират земеделските стопани в Търговищко, заяви вчера шефът на областната дирекция „Земеделие“ Юсеин Бейтулов. От общо 8 хиляди декара лозови масиви в областта 20% са напълно унищожени от градушките и пороите. В региона се отглеждат предимно бели сортове грозде – мускат и ркацители. Винарските изби всекидневно завишават изкупните цени.

В Русенско цената на памида е скочила от 25 на 48 ст. Производителите в региона купуват мерло и каберне от Южна България на цена от 90 ст. до 1 лв. През миналата година и двата сорта бяха по 50 ст. От Североизточна България и Силистренския регион тази година местните производители купуват само мускат и шардоне. Цените са от 65 до 80 ст. на кг. Изхвърляме по 70-80 кг от декар лозе заради поразията, която нанесе маната по листата и по плода, съобщи Иво Манджаров, лозар от региона. Освен това гроздето е и с по-ниска захарност. Пострадали са и свойствата на багрилните вещества в плодовете, заради което червените вина ще бъдат по-бледи, ако винопроизводителите не ги натъпчат с оцветители.

До 1 лев стига изкупната цена на гроздето в региона западно от Сливен. Сравнително запазени са лозята около Шивачево и Твърдица. Местната кооперация в Шивачево изкупува каберне по 80 ст. на килограм, а червеният мискет и бялото грозде вървят по 50-60 ст. Край Гавраилово и Селиминово тази година реколтата ще бъде едва на 30-40% от миналогодишната. „В нашето село изобщо няма да правим гроздобер“, каза пред „Стандарт“ Димитър Андреев, който е селскостопански производител от Гавраилово.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *