Ще повали ли гръцкият вирус и България?

Опасни зависимости

Проблемите на Гърция привлякоха вниманието и на водещи американски икономисти. Много от тях смятат, че гръцката криза застрашава и България.

„Избягнахме нова Велика депресия, но това не означава, че кризата е отминала”, заяви преди няколко дни американският икономист Нуриел Рубини, който пръв предрече двойната световна криза. Новият демон на финансово-икономическия хоризонт се нарича „суверенен дълг” и има потенциал да разклати отново финансовите пазари. Бремето на т. нар. суверенни дългове в Европа крие огромни опасности, казва икономистът, според когото особено рисково е положението в Гърция.

Опасност от пресъхване на капиталовите потоци

Какво ще стане сгръцките банки в България?
Рубини смята, че гръцката криза може да застраши стабилността на целия ЕС. Последните реакции на пазарите в началото на тази седмица дойдоха като потвърждение на тази прогноза. Американският икономист твърди освен това, че от разрешаването на гръцките проблеми зависи и съдбата на нейните съседки.
Анализатори на агенцията за финансови новини „Блумбърг” също смятат, че гръцката криза може да се отрази зле най-вече на България и Сърбия. Агенцията изтъква доминиращото присъствие на гръцки банки в Македония (40 процента от банковия сектор), Албания (35 процента), България (30 процента), Румъния (20) и Сърбия (15). Всички тези дъщерни клонове зависят от гръцки кредитори.
А инвестициите?
„Блумбърг” цитира опасенията на много икономисти, според които гръцките банки не само ще ограничат кредитирането, но дори може да изтеглят парите от дъщерните си клонове. А това е много вероятно с оглед на високия бюджетен дефицит на Гърция, който надхвърля над 4 пъти допустимата в ЕС граница от 3 процента. Според анализаторите на „Блумбърг” България ще пострада и от неизбежното намаляване на гръцките инвестиции.

Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *