Ще правим ток от мълниите

US учени създадоха уред, пленяващ енергията на светкавиците

Специалисти от американския холдинг Alternative Energy информираха, че са открили начин за използване на електрическата енергия на мълниите. От Alternative Energy засега

пазят в тайна новия метод

Според Дон Джилеспи, един от ръководителите на проекта, вече е създаден и изпитан малък прототип на уреда, с който ще се добива електричество от светкавиците. През 2007 г. ще бъде изградена електроцентрала, която ще „пленява“ мълнии, ще натрупва тяхната енергия и ще снабдява потребителите с електричество на цена половин цент за киловатчас. По всяка вероятност местонахождението й ще е във Флорида или в Централна Африка – райони, където има много мълнии.

Малцина знаят, че всяка секунда на планетата ни

вилнеят около 2000 гръмотевични бури

Огромното количество енергия в тях обаче се губи. А само една средно голяма буря е достатъчна, за да бъдат захранени Съединените щати с електричество в продължение на 20 минути или пък Русия – за 2 часа. „Не е задължително да стоим със скръстени ръце в очакване на светкавиците – обяснява Джилеспи. – Съществуват начини за добиване на атмосферно електричество от облаците.“ Специалистите се затрудняват с коментара на тази новина.

Идеи за използване на мълниите и досега не липсват. Някои учени предлагат те

„да се ловят“ с помощта на кондензатори

или пък чрез блокове, състоящи се от свръхпроводници. Други проектират светкавиците да загряват резервоари с натрий или волфрам и впоследствие от натрупаната топлина да се получава пара. Трети предвиждат мълниите да разлагат водата на водород и кислород, които да се използват като енергийни източници. Но това са много сложни схеми, с тях бихме добивали скъпоструваща електроенергия.

Изглежда, че в Alternative Energy Holdings са изобретили нещо далеч по-просто, гарантиращо евтино електричество. Това обаче ще разберем след време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *