Ще свалят „Биовет“ от борсата

Основният акционер на „Биовет“ – „Хювефарма“ (86.32%), и по-малкият – „Опортюнити 2009“ (3.68%), отправиха търгово предложение за придобиване на останалите акции в производителя на продукти за ветеринарната медицина.

Двете дружества контролират 90.01%, а офертата им идва, след като на 18 юли са подписали меморандум за съвместно управление. Цената на предложението за една акция е 13.30 лв., което беше доста над пазарната вчера – на борсата в София във вторник книжата се търгуваха за малко над 12 лв. и приключиха сесията с ръст от 8.27% до 13.1 лв. Търговото вече е внесено в Комисията за финансов надзор и се чака одобрението й. От документите, изпратени на борсата, става ясно, че има план компанията да бъде отписана от борсата.

Кой ще финансира сделката

Обект на предложението са 677 998 акции, за които ще са необходими над 9 млн. лв., а от съобщението става ясно, че средствата ще бъдат осигурени от „Хювефарма“. Тя се контролира изцяло от братята Кирил и Георги Домусчиеви, които последните години са по-известни и като собственици на ФК „Лудогорец“. Те го притежават чрез „Бул инвест груп 2009“, което пък има и малко над 269 хил. акции в самия „Биовет“.

Търговото предложение идва, след като през последните седмици имаше малки промени в акционерната структура на „Биовет“ – в началото на месеца основният собственик увеличи дела си с няколко процента до сегашното ниво, а „Опортюнити 2009“ влезе в компанията.

Заводът за ветеринарни продукти в Пещера е едно от големите публични дружества на борсата. За миналата година приходите му нараснаха с близо 5% до 208 млн. лв., а нетната печалба е 10.8 млн. лв., което е спад с 5.6 млн. лв. спрямо 2014 г. Дружеството е заложено като гарант по заем от консорциум от банки от Европа и САЩ, с част от който Домусчиеви откупиха дела 36.6% на The Rohatyn Group в „Хювефарма“ информира capital.bg.

Връзки между предложителите

Между търговите предложители има връзка – собственикът на „Опортюнити“ е „Напредък холдинг“ – това е бившият приватизационен фонд, чрез който фамилията Домусчиеви приватизира няколко дружества, сред които и самото „Биовет“. В момента „Хювефарма“ и „Напредък“ са регистрирани на софийския адрес „Николай Хайтов“ 3А, а управляващ на бившия фонд е Илияна Гатева-Йончева.

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *