Ще се мислят спешни мерки за усвояването на еврофондовете

Още тази седмица ще има заседание на новите министри във връзка с усвояването на европейските фондове, съобщи в предаването “Тази сутрин” на bTV новият правосъден министър и вицепремиер в кабинета “Орешарски” Зинаида Златанова.
Министрите ще мислят и обсъждат варианти за ускоряване на усвояването на европейските пари, така че да се минимизира рискът от големи загуби на средства, поясни Златанова.
Тя посочи, че според данни, предоставени от служебното правителство на Марин Райков, в риск от загуба за тази година са 272 млн. евро. “Има риск не само да не ги вземем, но и да са за сметка на държавния бюджет”, коментира вицепремиерът.
“Изоставането ще трябва да се навакса. Първата цел е максимално да ограничим загубите, а втората – да усвоим колкото се може повече средства до края на годината, като паралелно трябва да планираме и следващия програмен период”, коментира тя.
Зинаида Златанова пое ангажимента да консултира всички реформи в правосъдния сектор с магистратите и с неправителствените организации, както и да се съобрази с техните препоръки. “Няма да предприема нищо без да го съгласувам и обсъдя”, посочи тя.По думите й върховенството на закона няма да се постигне с писане на стратегии и промени на закони, а с изпълняване на задължения. “Ние можем да напишем сто стратегии и да променим хиляда закона, но няма да постигнем този ефект, който постигна новият главен прокурор с действията си на практика. Няма стратегия и закон, която да свърши работата, която трябва да свърши всеки един магистрат”, коментира Златанова, като заключи, че всяка институция “трябва да си знае ролята и мястото и да върши точно това, за което е упълномощена от Конституцията и законите”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *