Ще се сътрудничим с Австрия за развиването на пазара на труда

Това предвижда Работната програма за сътрудничество 2012 – 2013 г. между МТСП и Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите на Австрия.
 
Днес министър Тотю Младенов и австрийският му колега Рудолф Хундсторфер подписаха документа на двустранна среща, която се осъществи в рамките на работна визита на министър Младенов във Виена, съобщиха от МТСП.
Работната програма между двете министерства за 2012 – 2013 г. включва области на сътрудничество като заетост и пазар на труда, политика за хората с увреждания, корпоративна социална отговорност и координация на системите за социална сигурност.
Предвижда се обучителните институции да имат роля за създаването на клъстър от фирми, проучване на потребностите от обучение, свързване в мрежа на фирми и обучаващи центрове и др.
В Работната програма между двете министерства за 2012 – 2013 г. е заложено и реализирането на проект „Виртуална мрежа за професионално обучение Австрия-България”.
Финансирането на дейностите на Виртуалната мрежа ще се осигури от Федерално министерство на труда, социалните въпроси и защитата на потребителите на Австрия. Дейностите по квалификация ще се финансират от заинтересованите фирми. В рамките на проекта ще се разработи интернет страница и ще се обучи екип от български експерти за предоставяне на услуги по квалификационно консултиране.
Според българския министър на труда застаряването на населението се отразява върху финансовата стабилност на важни социални системи като пазара на труда, пенсионната система, системата на здравеопазването, социалните грижи и образованието.
По думите на Младенов трябва да се насърчава трудовия живот и заетостта, недискриминацията и социално включване на възрастните хора. Възрастните работници попадат сред целевите групи на схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси, отбеляза министърът. Той поясни, че се изпълняват операции, в които се включват наети лица над 55-годишна възраст в обучение за обучители и последващото им използване като ментори на новопостъпили работници.
Предоставят се и възможности за въвеждане на гъвкаво работно време за възрастните служители, работа на половин работен ден, срещу което със средства по ОПРЧР наетите получават материални стимули под формата на допълнителни трудови възнаграждения.
Министър Младенов представи актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението на Република България (2012-2030г.) и Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012-2030г.).

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *