Ще спират банките да вдигат лихви едностранно

Промени в Закона за потребителския кредит, които вече са внесени в парламента, предвиждат банките да нямат право едностранно да променят лихвите по кредити, както се случва сега. Това съобщиНова ТВ.

При ипотечните заеми вече няма да се плаща наказателна лихва, ако решим да се издължим на банката след първата година

от тегленето на заема. Ако се сдобием с пари, за да изплатим ипотеката още през първите месеци след като сме взели заема, трябва да знаем, че наказателна лихва ще дължим, но тя ще е до 1%, докато сега наказателната лихва е 5%.

Проектът предвижда още, когато лихвите по заемите са плаващи, те да се определят от пазара. Иначе казано – от европейските междубанкови лихви, а не от управителните съвети на банките. Това важи за всички кредити, а не само за ипотечните.

Има промяна, свързана с т. нар. фалит на физическото лице-

когато изпаднем в невъзможност да си изплащаме ипотеката. Депутатите предвиждат два варианта – първият е, когато длъжникът не може да си плаща, банката придобива жилището му и това е всичко – вече не се дължи нищо. Вторият вариант е сега съществуващият – при невъзможност за разплащане се взима жилището и се доплаща стойността на кредита, ако имотът не покрива взетия заема. При първия вариант лихвата по заема ще е по-висока, но пък ще знаем, че ако имаме трудности, няма да се наложи до края на живота си да живеем под наем и да изплащаме дома, който банката отдавна ни е отнела.

Цветомила Найденова има ипотечен кредит от 2007 г. Месечната й вноска сега стига драстичните 3 000 лева. Взима заема в швейцарски франкове, защото тогава така е било най-изгодно. Само че през годините съотношението франк-евро значително се промени. Найденова стига до съд – отказва да плаща курсовите разлики и настоява банката също да поеме отговорност. Цветомила е решила да води съдебни дела срещу банката, но не и да плаща. Такива изненади, поне за новодомците с ипотека, скоро няма да има или поне няма да ги изненадват със скокове на месечните вноски. Когато пък решат да променят плаващите лихви – то това решение ще трябва да стъпи на промените на лихвените нива на междубанковия пазар.

Всичко това обаче важи за заемите, които ще се отпуснат след приемането на законовите промени.

Така, на хора като Цветомила Найденова ще им се наложи да продължат съдебните битки.

Към този закон се предвижда да минат и така наречените бързи кредити – компаниите вече ще се лицензират, но засега не е ясно дали от БНБ или от Комисията за финансов надзор. Ще трябва да имат поне 5 млн. капитал. Засега не е предвиден праг за максималната лихва. По въпроса ще се мисли при дискусията в Народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *