Ще стане ли юанът световна влута?

Международният валутен фонд (МВФ) може да реши днес да включи китайския юан в кошницата си с резервни валути, информира ТАСС, цтиран от БТА. Окончателното решение по въпроса трябва да бъде прието от съвета на директорите на МВФ на днешното заседание.

По-рано този месец управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и представители на Фонда заявиха, че юанът съответства на критериите за включване в кошницата с резервни валути. Включването във валутната кошница на МВФ става въз основа на два критерия: обем на износа на държавата емитент и равнището на свободното ползване на валутата.

Китай иска юанът да се присъедини към щатския долар, еврото, британската лира и японската йена във валутната кошница, използвана в операциите на МВФ. Пекин е на мнение, че заслужава да бъде включен във валутата на МВФ, тъй като има втората по сила икономика в света, но юанът не е толкова масово използван и свободно търгуван, колкото останалите четири валути.

Специалните права на тираж са резервно и платежно средство, емитирано от МВФ. Курсът на специалните права на тираж се определя въз основа на стойността на кошница от четири валути – щатски долар, евро, йена и британска лира. Тежестта на отделните валути в кошницата се преразглежда на всеки пет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *