Ще строят шест кръстовища на две нива в столицата

Строителството на шест кръстовища на две нива в София ще започне след Нова година. Това каза изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков. Общата стойност на проектите е 88 милиона евро. Столична община ще осигури 44,6 милиона евро, а останалите 43,5 милиона евро ще се предоставят от Европейска инвестиционна банка под формата на безгаранционен кредит. Това беше решено на Столичен общински съвет днес. Срокът за връщане на заема е 25 години, с гратисен период четири, допълни Минко Герджиков. По думите му, няма да бъде проблем, ако се наложи промяна в проектите, като вместо дадено кръстовище се изгради друго. Герджиков припомни, че разчита на подкрепата на премиерът Бойко Борисов за всички добри столични проекти.
Кръстовищата ще се затварят поетапно за строителство, тъй като срокът за изграждането им е около две години, каза още Герджиков. „В тази връзка сме осигурили 36-месечен срок за усвояване на тези кредити, за да може да обезпечим спокойно реализиране на задачата. В края на месеца се очаква подписване на споразумението”, допълни изпълняващият длъжността кмет на столицата.
Успоредно с това ще се проведат и преговори с изпълнителите на задачата, които са спечелили обществените поръчки за строителството. Те са „Главбулгарстрой”, „Балканстрой” и „Трейс груп”. Това каза Орлин Алексиев, общински съветник от ГЕРБ. На срещите с фирмите ще се предоговорят различни условия. „Ако не бъде изпълнено кръстовището в срок, каква да бъде санкцията – това е едно от нещата. Второто ще бъде санкцията за некачествено изпълнение”, допълни Алексиев. Санкцията трябва да бъде много голяма, допълни Алексиев и каза, че категорично няма да се допусне увеличаване на цената за строителството. Той каза още, че за тези шест кръстовища няма повече отчуждителни процедури, тоест строителството може да започне веднага.
Естакади в София ще бъдат изградени между бул. „“България” и “Акад. Иван Гешов” и същата с ул. “Св. Г. Софийски”, между бул. “Драган Цанков” и “Алея Яворов”, между бул. “П. Яворов” и бул. “Стоян Михайловски”. Кръстовища на две нива ще има и при бул. “Андрей Сахаров” и бул. “Андрей Ляпчев” и на Лъвов мост – при бул. “М. Луиза” и бул. “Сливница”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *