Ъпдейт за Windows 10 спира уебкамерите

_90875435_000163678-1

Ъпдейт за Windows 10, пуснат в началото на този месец, спря много популярни камери от действие, било то за използване от Skype или за излъчване на живо.

Причината изглежда е промяна в начина, по който Windows 10 борави с видеото, с цел едновременното му използване от повече от една програми .

Microsoft обявиха, че работят над решение, но не дадоха точна дата за него.

Ъпдейт 1607 за Windows беше разпространен в началото на август и скоро след това много потребители започнаха да докладват на Microsoft за проблеми с уебкамерите. Дефектът засяга както камери свързани с USB кабели, така и такива, на същата мрежа. Самият проблем е, че или не може да бъде излъчено съдържанието, или при излъчването му, то замръзва за известно време.

Проблемът дори засяга уебкамери работещи със Skype или Lync – и двете компании са собственост на Microsoft.

Коментарите във форума за поддръжка твърдят, че милиони хора са изпитали неудобство от тази грешка. Някои компании съобщават, че много потребители, ползващи камери за интернет банкиране, са се оплакали, че не могат да потвърдят транзакциите си.

Анализ поставя вината върху промени в системите за видео дешифриране, с които Windows 10 работи. Ъпдейтът спира поддръжката за две от най-широко разпространените такива системи, за да може да бъде възможно ползването на видео от повече от една програми. Преди този ъпдейт Windows 10 даваше достъп на само една програма до видеоизлъчването.

Публикацията подготви: Кристиян ДЪРВЕНЯШКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *