Юанът изпревари еврото

Китайският юан изпреварва еврото и през тази година ще бъде втората най- употребявана валута в световната търговия и финанси по данни на базираното в Белгия Дружество за световна междубанкова финансова телекомуникация /Swift/.

Юанът е имал 8.66% дял от кредитите и задълженията в глобален мащаб през октомври, в сравнение с 6.64% за еврото, съобщава Bloomberg.

Китай, Хонконг, Сингапур, Германия и Австралия са най-големите потребители на юана в търговското финансиране.

За сравнение делът на китайската валута от финансирането на световната търговия беше 1.89% през януари 2012 г., докато този на еврото беше 7.87%.

Китай се стреми да увеличи ролята на своята валута в световната търговия и инвестициите, като държавата разхлабва контрола върху валутния курс и кредитирането във втората по големина икономика в света.

На 20 ноември подуправителят на китайската централна банка Юи Ганг коментира, че вече не е в интерес на страната да увеличава своите валутни резерви, възлизащи към края на септември на рекордните 3 660 милиарда долара.

Депозитите в юани в Хонконг, който е най-големият пазар, използващ валутата извън Китай, са нараснали до рекордните 782 милиарда през октомври.

А наскоро Китайската народна банка подписа споразумения за валутен обмен с централните банки на еврозоната и Великобритания.

Китайската валута все още е на 12-то място по общ обем на транзакциите в глобален мащаб с дял от едва 0.84 на сто. Огромната разлика идва от Forex пазара, където засега китайската валута не се търгува.

Юанът поскъпна с 2.3 на сто спрямо долара през тази година, представяйки се най-добре от азиатските валути и се търгува днес в Шанхай за 6.0926 USD/CNY, по данни на Bloomberg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *