Юанът поскъпна рекордно спрямо щатския долар

Котировката на юана спрямо щатския долар нарасна до рекордно ниво през днешния ден на фона на нарастващите сигнали за стабилизиране на икономиката на Китай, предава агенция Интерфакс, позовавайки се на The Wall Street Journal.

Стойността на юана нарасна с 0,06% до рекордните 6,109 за долар с оглед на повишаващото се търсене на китайската валута от местни фирми, както и на общото отслабване на долара след колебливите икономически новини от САЩ в последните дни.

Курсът на китайските пари спрямо американската валута се насочва към четвъртата си поредна седмица на растеж. От началото на годината двойката USD/CNY пък се понижава с близо 2 на сто.

Множество икономисти и трейдъри предвиждат, че търсенето на китайската национална валута ще продължава да се засилва през следващите месеци в резултат на очакваното увеличение на основните лихвени проценти в Поднебесната империя.

„Ние продължаваме да очакваме поскъпване на юана, макар и не прекалено голямо. Прогнозата ни за края на годината е котировката да достигне 6,1 юана за долар“, каза икономистът в United Overseas Bank Group Сун Tъ Кин.

По-рано през годината Централната банка на Китай зададете официални граници на движението на курса на юана. Китайските пари не могат да се отклоняват от тази стойност с повече от 1% на дневна база и в двете посоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *