Юанът реализира най- голямата си загуба от 1994 до сега

Юанът реализира най-голямата си еднодневна загуба за последните две десетилетия във вторник, достигайки 3- годишно дъно, след като Китайската централна банка изненада пазарите, девалвирайки го с почти 2%.

Банката описа движението като „еднократно обезценяване“, като го обяви за реформа на свободния пазар, след серията от слаби данни за Китай. След като износът през юли спадна с над 8%, множество икономисти заявиха, че целта на банката е да повиши конкурентоспособността на втората най- голяма икономика в света.

Във вторник средната стойност на юана се понижи от 6.1162 до 6.2298 долара. Централната банка заяви, че ще базира цената на валутата върху котировките на маркетмейкърите и затварянето от предишния ден.

Спот юанът изгуби около 2%, достигайки 6.3391, което е най- ниската му стойност от септември 2012 и най- големият еднодневен спад от 1994 до сега.

Китайската валута увеличи загубите си на офшорния пазар, достигайки 3- и половина годишно дъно на 6.4212. Търговци коментираха, че това най- вероятно ще доведе до по- големи загуби за валутата и извън офшорните зони.

Еврото достигна 10- дневен връх спрямо долара на 1.1089, преди да се отдръпне леко. Някои анализатори изразиха мнението, че силата на долара спрямо юана и новозеландския и австралийския долари, на фона на хода на Китайската централна банка, може да повлияе върху решението на Фед относно темпът на повишаване на лихвения процент.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,09% до 97.244. Еврото поскъпна с 0,21% до 1.1040 долара. Щатската валута спечели 0,37% спрямо японската йена до 125.17.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *