Юанът се превърна в четвъртата най-използвана платежна валута

Китайският юан изпревари японската йена и се превърна в четвъртата най-използвана платежна валута въпреки неочакваната девалвация и опасенията относно забавянето на икономическия растеж на Китай, пише Financial Times.

През август 2,79% от всички плащания в глобален мащаб в стойностно изражение са извършени в китайската валута. Делът на юана нараства от 2,34%, колкото бе през юли. Така задминава този на йената, който е 2,76%, сочат актуалните данни на доставчика на платежни услуги Swift.

Към август 2012 г., например, делът на юана бе 0,84% и заемаше 12-то място. Но след това измести хонконгския долар, швейцарския франк и канадския долар. Китайските пари изостават само от американския долар, еврото и британската лира.

„Нашите доказателства потвърждават пътя на юана към превръщането му в международна валута. Налице е призив за действие сред финансовата общност, което е от ключово значение за продължаващия успех на юана“, гласи становище на Swift.

Според Swift 36% от всички банки, осъществяващи плащания с Китай и Хонконг, използват юана за някои трансакции.

Със 70,4% Хонконг остава основен център на офшорните и презгранични плащания с юани. Сингапур и Лондон са следващите големи играчи, формиращи 24,5% и 21,6%, съответно. Общо това е 200%, тъй като всяко плащане се извършва между две страни.

В допълнение към изкачването на глобалните класации сега юанът е най-използваната валута за презгранични плащания от и за Китай и Хонконг с региона на Азиатско-тихоокеанския регион.

През юли около 84% от плащанията между Южна Корея и Китай или Хонконг са били в юани, отчитат от Swift.

Голяма част от презграничните плащания в юани са за уреждането на търговски сделки. Плащанията в юани към и от Китай възлизат на 5,7 трлн. юана (900 млрд. долара) през първото полугодие на 2015 г. и формират повече от една четвърт от търговията на Китай, сочат данни на централната банка на страната. Използването на юана за трансгранични инвестиции остава минимално.

Графики: FT

Китайските власти агресивно промотират международното използване на юана от 2010 г. насам. Тази година Централната банка на Китай одобри нови клирингови банки за търговия с юани в чужбина в Малайзия, Тайланд, Австралия, Чили и Южна Афика. Освен това този месец финансовата институция ще въведе нова схема за клиринг и сетълмент, позната като Международната платежна система на Китай.

Възходът на юана идва въпреки финансовия срив в Китай през последните месеци. Централната банка неочаквано девалвира валутата през август, което бе част от опитите за обуздаване на отлива на капитали. Освен това икономиката е напът да запише най-бавния си годишен растеж от четвърт век.

Промените в очакванията спрямо валутния курс на юана обикновено водят до промени в паричните потоци. Когато корпоративните финансови мениджъри очакват, че валутата ще поскъпне, износителите към Китай са склонни да получават плащания в юани, което води до нетни отливи на юани от страната.

Но когато очакванията обърнат посоката си, това се случва и с притоците, тъй като чуждите вносители от Китай искат да се освободят от своите юани за сметка на китайските си контрагенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *