Юбилеен футболен турнир „20 г. от Световното първенство САЩ`94” събира над 100 деца

Над 100 деца от Пловдив и региона, родени през 2002 г., ще вземат участие в юбилейния футболен турнир „20 г. от Световното първенство САЩ`94”. Спортното събитие ще се проведе в събота и неделя от 10 ч. на Спортен комплекс „Оптимум”, зад Мебелна къща в Пловдив.
Организатори са финансовата институция Атлас Финанс АД,Корпорация за технологии и иновации АД, Фондация Футбол -94”и Зоналният съвет на Българския футболен съюз – Пловдив, с медийното партньорство наРадио Пловдив, он-лайн медията Financebg.com и вестник Марица.

„По повод изследванията, които сме правили като финансова институция, установихме, че са малко нещата, с които България може да се гордее. Едно от тях е успехът, който постигнахме на Световното първенство в САЩ през 1994 г. Нашите герои направиха там нещо, което е много рядко и значимо и ние искаме да върнем нашите деца в онези славни времена”, обясни идеята на турнира председателят на Съвета на директорите на Атлас Финанс АД д-р ик. Петър Нейчев.

„Тенденцията в Европа е да се правят турнири с деца, необвързани с клубове и първенства. Водещият мотив е да накараме децата да заобичат футбола, а се надяваме тазгодишният турнир да стане традиционен”, каза Иван Митев от Зоналния съвет на БФС.

Футболистът Георги Георгиев, който е един от най-техничните футболисти в националния отбор на България по време на Световното първенство в САЩ разказа, че навремето футбол се е играел навсякъде. „Сега има доста деца извън спорта и ще е тъжно, ако те не знаят историята на българския футбол”, каза Георгиев.

През 1994 г. д-р ик. Петър Нейчев е бил в Изпълкома на Българския футболен съюз и в ръководството на официалната българска делегация за Мондиала в САЩ през 1994 г. Имахме скромен принос във финансирането чрез Агробизнесбанк и сега Атлас Финанс АД продължава традициите със спонсорството на българския футбол, отбеляза г-н Нейчев.

Осем отбора ще излязат на терена в почивните дни на спортен комплекс „Оптимум” – ФК „Калояново”, ПФК „Локомотив – 1926” – Пловдив, ОФК „Левски” – Карлово, ФК „Оборище” – Панагюрище, ПФК „Спартак – С -94” – Пловдив, ФК „Вихър” – Строево, ФК „Оптимум” – Пловдив и ФК „Марица” – Цалапица. Състезанието е на маломерен терен, като отборите ще играят в състав 6 плюс 1 два пъти по 20 минути. Награждаването на победителите е от 12,30 часа в неделя, като призовете ще раздадат известни наши футболни легенди, сред които Петър Зехтински, Георги Попов, Георги Георгиев. Всички отбори ще получат купи, футболни топки и индивидуални награди. По инициатива на д-р ик. Петър Нейчев, ще бъде връчена купа на името на футболиста Георги Георгиев. А пловдивският футболист Георги Попов – Тумби ще подари на всички участници в турнира екземпляр от автобиографичната си книга „От „Марица“ и „Ботев“, до Факети, „Уембли“ и Мексико“. Д-р Нейчев ще подари на участниците и специален диск със заснети моменти от попаденията в противниковата врата на Световното в САЩ`94, както и любопитни моменти от Мондиала.

Преди откриването на турнира, със специални обръщения към децата участници излязоха футболните легенди Красимир Балъков и Ивайло Йорданов.

„Скъпи деца, футболът е спорт, който вълнува не милиони, а милиарди хора по света. И сега в дните на Световното първенство, погледите на всички са насочени към терените на Бразилия. Сигурен съм, че вашите майки и бащи помнят онова незабравимо американско лято през 94-та година, в което България постигна своя най-голям успех на световен футболен форум, а спомените за първенството в САЩ, които сте слушали от тях, правят желанието ви да играете футбол още по-силно.

Ето затова ви пожелавам много радостни емоции на турнира. Да играете „феър плей” и да следвате примера на най-добрите футболисти, да влагате много усърдие и постоянство в тренировките, за да постигнете резултати, които ще радват вас и вашите родители. На добър час”, пише Красимир Балъков.

„Искам да ви пожелая на първо място късмет, защото смятам, че той винаги е нужен. Искрено ви желая да станете добри, както в спорта, така и в живота, защото и това има значение – да бъдеш голям футболист, но и голям човек. Пожелавам на всички вас трудът и времето, които отделяте всеки ден за футбола, един ден да бъдат възнаградени и всичко да си е заслужавало. Но най-вече искам да пожелая сърдечно на тези деца успех, но не само в спорта, успех в израстването и изграждането ви като личности, защото именно децата са нашето бъдеще”, обръща се към участниците във футболния турнир и футболната звезда Ивайло Йорданов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *