„Южен поток“ стана наш национален обект

По смисъла на Закона за устройство на територията и на Закона за държавната собственост) този статут ще позволи значително съкращаване на сроковете на необходимите административни процедури за начало и изпълнение на проекта.
Решението е в съответствие с основните цели на енергийната политика на България и на ЕС за развитие на конкурентни енергийни пазари при опазване на околната среда и сигурност на енергийните доставки.
За изпълнение на тези цели приоритетите в енергетиката са насочени към изграждане на добре развита енергийна инфраструктура с оглед диверсификация на газовите източници и маршрути, се казва в съобщение на правителствения пресцентър.
Газопроводът „Южен поток“ предвижда доставка на руски газ за Европа, заобикаляйки Украйна. Той ще минава по дъното на Черно море, свързвайки руското крайбрежие с българското. Общата дължина на морския участък ще бъде около 900 км, максималната дълбочина – над 2 километра, а проектна мощност е 63 милиарда куб. метра годишно.
За участъка в България се обмислят два маршрута – един на Северозапад, друг на Югозапад.
През септември т.г. руският газов гигант „Газпром“, френската компания „Електрисите дьо Франс“ (EDF), германската БАСФ (BASF) и италианският концерн „ЕНИ“ (ENI) подписаха акционерно споразумение по проекта за „Южен поток“.
Според договора „Газпром“ е най-големият акционер с дял от 50%. „Електрисите дьо Франс“ и БАСФ получават по 15%, а италианският концерн ЕНИ – 20%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *