Южна Африка изненадващо подписа с „Росатом“ за АЕЦ за $10 млрд.

Република Южна Африка изненадващо подписа договор с Русия за сътрудничество в ядрената енергетика, което отваря възможност за строителство по руски технологии на реактори с обща мощност до 9.6 гигавата в следващите 16 години.

„Ройтерс“ коментира, че съобщението, направено в кулоарите на заседанието във Виена на Международната агенция за ядрена енергия, демонстрира желанието на Претория да строи ядрени централи, въпреки съмненията за финансирането им.

Ан Фрюхауф от нюйоркската консултантска компания Teneo Intelligence коментира пред „Блумбърг“, че ако бъде финализирана, сделката с руснаците може да донесе сериозни финансови рискове за Южна Африка и за цените на тока в страната. Според нея е изключително важно да се публикуват условията на споразумението, защото това може да е една от най-големите обществени поръчки, които Южна Африка някога е провеждала.

Южноафриканският министър на енергетиката Тина Джоемат-Питърсън обяви в специално изявление: „Това споразумение отваря вратата за достъп на Южна Африка до руски технологии, финансиране, инфраструктура и предоставят подходяща и солидна платформа за бъдещо разширяване на сътрудничеството“.

Генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко коментира, че става дума за строителството на до 8 реактора, което щяло да създаде хиляди работни места и поръчки за 10 млрд. долара „за местните предприятия“, макар че не става ясно дали той няма предвид руски компании. Сделката предвижда и подпомагане на южноафриканската ядрена инфраструктура и обучение на специалисти в руски университети.

През декември в оценка на националната енергетика Южна Африка обяви, че може да отложи до 2025г. изграждането на ядрени централи и да се начоси към въглища, ВЕЦ и газови алтернативи.

В страната има една АЕЦ, осигуряваща едва 5% от 42 000 MW инсталирани мощности. Почти всички централи работят на въглища, а националният оператор Eskom, който осигурява 95% от енергията в страната, се опитва да довърши нови обекти, но те са далеч от финализиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *