Южна България е по-богата

1

В Северна България БВП на глава от населението и инвестициите от страна на бизнеса са с много по-ниски стойности от тези в южната частта на страната, а безработицата е по-висока. Това сочат данни от второто издание на „Регионални профили: показатели за развитие“. Проектът е на Институт за пазарна икономика в сътрудничество с „Региостат“, финансиран от фондация „Америка за България“.

Оказва се, че в Северна България се намират седем области с най-малка заетост, докато в Южна – седем, с най-висока за страната. За 2010 г. дори Варна отстъпва второто място по размер на БВП на човек от населението и се нарежда на трета позиция след Стара Загора и София.

Не е изненадващ и фактът, че дълго наблюдаваната тенденция за миграция към столицата се запазва и задълбочава. Според експертите има и друго по-главно разграничаване у нас. Обществената тайна, че България е разделена на две: София (столица) и всички останали области. За 2012 г. в столицата заселилите се, са повече от тези напуснали града. Ситуацията е такава само още в Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Заради социалните и икономически предпоставки се очаква София да подпомогне възстановяването от кризата на прилежащите й области: Кюстендил, Благоевград и Пазарджик. В същото време обаче, рязък контраст се явява Монтана. Областта е с два пъти по ниско равнище на БВП на глава на населените от това за страната.

От Института отчитат фактори, които правят едни области богати и развиващите се, а други – едни и изоставащи. Сред тях са процентът население с висше образование, гъстотата на ж.п. мрежата и разходите за придобиване на дълготрайни материални активи. Експертите обаче констатират и че местната администрация не полага нужните усилия за подобряване на бизнес средата. Освен това електроните услуги на местно ниво остават предизвикателство. Само в София и Враца се предлагат повече от 50% от тях.

От направено проучване сред бизнеса за нагласите му да инвестира през 2014 г. се оказва, че оптимизмът е съсредоточен отново в Южна България. Ако се сбъднат тези очаквания, ситуацията само ще задълбочи разликата между севера и юга.

Най-добре развитите области в страната след София са Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград, а от 2013 г. и Русе.

Мая Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *