Южна Корея залага на атомната енергия

Атомните електроцентрали ще бъдат основният източник на електроенергия в Южна Корея през следващите 60 години, заяви президентът на страната, цитиран от местните медии.

Атомната енергия ще продължи да захранва икономиката на Южна Корея още 60 години
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че Южна Корея се надява в крайна сметка да се отърве изцяло от атомните електроцентрали, президентът Мун Дже-Ин увери, че ядрената енергия ще остане основният източник на енергия за страната през следващите 60 години, информира technews.bg.

На фона на зелените инициативи, Южна Корея продължава да строи все повече и повече реактори, отбелязва The ​​Korea Times. Но строителството на Шин-Ханул №1 и №2, както и на Шин-Кори №5 и №6 беше отложено, поради проверки на системите за безопасност и по други причини.

Според Мун Дже-Ин, политиката на Южна Корея в енергийния преход включва постепенно спиране на строителството на нови атомни електроцентрали и налагане на забрана за удължаване на живота на старите АЕЦ след 2084 г.

Южна Корея строи град, който няма да се нуждае от коли - Economy.bg

Междувременно президентът призова „да се положат всички усилия, за да се гарантира безопасността на атомните електроцентрали, като същевременно се поддържа правилното им функциониране”.

Схемата за постепенно извеждане от експлоатация на ядрената енергетика предвижда намаляване на броя на атомните електроцентрали до 17 към 2034 г. – от 24 работещи в момента. До 2030 г. правителството на Южна Корея планира да намали дела на ядрената енергия до 23,9% от около 30% миналата година. През същия период използването на възобновяема енергия трябва да се увеличи до 20% – от 6,6% днес.

В началото на февруари Европейската комисия реши временно да счита ядрената и газовата енергия за „зелени”, на фона на рязкото поскъпване на електроенергията за бита и промишлеността.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *