Южнокорейската икономика отбеляза най-силния си ръст в последните две години

Икономиката на Южна Кореяoтбеляза най-силния си тримесечен ръст от повече от две години през трите месеца до юни. Покачването дойде, след като потребителските разходи нараснаха, а новото правителство увеличи държавните разходи, предава Financial Times.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея се е покачил със сезонно изгладените 1,1% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, според данните на централната банка на страната. Резултатът е най-силният от първото тримесечие на 2011 г. насам. В сравнение със същия период на предходната година пък БВП е отчел ръст от 2,3 на сто.

„Това е чудесен резултат, който дойде от нищото“, отбеляза Матю Киркоста, икономист в Moody's Analytics. „До месец май макроикономическите индикатори показваха по-скоро спад, а не голям растеж на корейската икономика“, допълни още експертът.

През март слабите потребителските разходи, спадът в промишленото производство и опасенията относно перспективите за износ накараха корейското правителство да намали годишните си прогнози за растежа на икономиката от 3% до 2,3 на сто.

Два месеца по-късно управляващите отделиха допълнителни 17,3 трлн. вона (15,5 млрд. долара) за правителствени разходи. Повечето от средствата бяха предназначени за компенсиране на намаляващите данъчни приходи. Част сумата пък бе заделена за създаване на работни места и за стимулиране на пазара на недвижими имоти.

Растежът на икономиката бе стимулиран също и от валутните интервенции на южнокорейската централна банка. От юли 2012 г. насам банкерите намалиха три пъти лихвите с по 25 базисни пункта, като най-скорошно орязване бе през май.

От централната банка обявиха, че правителствените разходи са нараснали с 2,4 на сто спрямо предходното тримесечие. Очаква се обаче този растеж да отбележи отстъпление в следващите няколко месеца, тъй като разходите са били концентрирани в първата половина на годината.

Строителството е допринесло в значителна степен за растежа, увеличавайки се с 3,3 на сто на тримесечна база. Въпреки това, спадът от 0,7% в инвестициите в съоръжения е сигнал за продължаващата нестабилност на бизнес доверието.

Частното потребление е нараснало с 0,6 на сто след 0,4-процентовия спад през предходното тримесечие. Износът на стоки и услуги от своя страна е скочил с 1,5%.

Роналд Ман – икономист в HSBC, обяви очакванията си за известно понижение на икономическия растеж по-късно тази година, като добави, че положителните данни за второто тримесечие са били предшествани от слаби първи три месеца.

„Силният растеж през второто тримесечие намалява натиска върху управляващите да предоставят повече мерки за стимулиране на икономиката“, отбеляза експертът. „Рисковете от спад обаче ще се запазят и през третото тримесечие на фона на лекото покачване на външното търсене“, допълни още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *