Юнкер – новият председател на ЕК

Жан-Клод Юнкер да бъде председател на следващата Европейска комисия, решиха държавните и правителствени ръководители на страните от Евросъюза.

Освен получената подкрепа от Европейския съвет, 59-годишният бивш премиер на Люксембург и председател на еврогрупата Жан-Клод Юнкер има и обещано стабилно мнозинство от християндемократи, социалисти и либерали в Европейския парламент, което го прави практически сигурен приемник на Жозе Мануел Барозу.

Днес в Съвета за първи път в историята на Евросъюза е имало гласуване по подобна кандидатура по настояване на Великобритания. Резултатът от него е бил 26 на 2, като другата страна, гласувала против Юнкер, е била Унгария.

Острата британска съпротива срещу Жан-Клод Юнкер беше свързана най-вече с факта, че той е твърд привърженик на възгледа за все по-единен и по-силен ЕС.

Спечелилата изборите Европейска народна партия, която издигна Юнкер за поста, разпространи изявление, в което се казва, че гласа на хората е бил чут и че сега в Европа идва време за реформи.

От групата на социалистите в Европарламента съобщиха, че Юнкер може да разчита на подкрепата им, ако се съобрази с тяхната програма за реформи.

Европейският парламент трябва да одобри номинацията му на 16 юли, след което ще започне и процеса по формиране на новата Европейска комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *