Юристи от ЕС: Данъкът върху финансовите транзакции е незаконен

Налагането на данък върху финансовите транзакции (FTT) в 11 страни от ЕС ще бъде незаконно, според юристи от ЕС, предаде BBC, цитирана от news.bg.

Спорният данък има за цел да обезкуражи поемането на риск от финансовите компании чрез облагане на сделки с акции, валути и облигации.

Доклад от 14 страници на юристите заключва, че ходът може да превиши данъчната власт на страните. Също така, че мярката не съответства на договора за ЕС.

FTT, познат още като данъка „Робин Худ“ или данъка „Тобин“, се очаква да бъде окончателно приет от 11 страни от ЕС. Великобритания не желае да участва.
Но докладът на юристите твърди, че планът за облагане на транзакциите „превишава пълномощията на страните членки за данъчно облагане според нормите на международния митнически закон“.

Необвързващото мнение на юристите посочва, че планът „нарушава данъчната конкуренция с държавите, които не са обвързани“, правейки го несъответстващ с договора за ЕС.

Фактът, че само 11 страни от блока са се подписали, показва, че данъкът е „дискриминационен и най-вероятно ще води към изкривяване на конкуренцията и вреда за страните членки, които не участват“, посочва се в документа на Съвета за юридически услуги към ЕС.

Страните, които искат да се въведе данъка, са Германия, Франция, Италия, Испания, Белгия, Австрия, Португалия, Гърция, Словения, Словакия и Естония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *