Явор Алексиев: Чуждите инвестиции през 2014 ще са основно в Южна България

И през следващата година чуждестранните инвестиции отново ще се насочат предимно към Южна България, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Особено активизиране на икономическата активност се очаква в областите Пазарджик и Бургас.

Данните от мащабен анализ на ИПИ сочат, че през следващата година в голяма част от областите в Северна България ще има запазване на нивата на инвестиционната активност и дори спад. По-голяма динамика се очаква да има в Добрич и Шумен, посочи Алексиев.

Той поясни, че по-бурното развитие на определени области от Южна България през последните години е свързано с фокусирането на изпълнението на инфраструктурни проекти, довели до създаване и на повече работни места.

„В Северна България ги нямаше тези големи икономически центрове. Днес на север единствено Варна е силният притегателен център, но нейното териториално местоположение и отдалеченост предопределят и по-бавното й възстановяване“, коментира икономистът.

Той подчерта, че за втора поредна година София-град се обособява като област с по-различно социално и икономическо развитие спрямо останалите области.

Според Алексиев прилагането на национални политики трябва да бъде съобразено с регионалните особености. По думите на икономиста предстоящото въвеждането на необлагаемия минимум няма се отрази на работещите в София, но сериозно ще рефлектира върху областите от Северозападна и Североизточна България, където са и най-бедните региони.

Несъобразяването с регионалните особености ще задълбочи още повече пропастта в икономическото развитие, коментира още икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *