„Язаки“ отвори трети завод в България

Общо 1000 души се очаква да работят до края на годината в новия завод на „Язаки България“ в Димитровград, който вече работи. Това е третото и най-голямо предприятие в страната на японския производител на автомобилни кабелни системи Yazaki. Инвестицията в него е 50 млн. евро, а основният клиент на продукцията е Mercedes-Benz.

Досега в новото производство са наети 800 работници и служители, като плановете са броят им да продължи да расте. Колко бързо ще стане това ще зависи от поръчките от автомобилните производители, за които работи компанията.

Търсят се работници

Изграждането на завода в Димитровград приключи за около година, като междувременно компанията нае помещения в Стара Загора, за да може бързо да започне производство във връзка с нов договор. След приключване на строителството през септември производството беше прехвърлено в новото предприятие.

До края на 2018 г. компанията планира в завода да работят повече от 1500 души, а крайната цел е броят им да нарасне до 3000. Наскоро заместник-управителят на „Язаки“ Владимир Седларски коментира за „Капитал“, че наемането на максимално планираните работници ще зависи от продажбите на автомобили Mercedes-Benz.

„Язаки“ продължава да наема хора в отделите производство, контрол на качеството, инженеринг, програмен мениджмънт, логистика, финанси, човешки ресурси и информационни технологии, казаха от компанията. Оттам уточниха, че най-голям брой ще бъдат наети на позицията оператор производство, която не изисква професионална квалификация и предишен опит, тъй като всички служители преминават през теоретично и практическо обучение. Стартовата заплата на операторите е около 750 лв. на месец, като сумата включва бонус възнагражденията и пакета социални придобивки (ваучери за храна, транспорт и т.н.). По думите на Фернанда Таварес от „Човешки ресурси“ в „Yazaki Европа“ преразглеждане на възнагражденията ще има в началото на всяка година съобразно тенденциите на пазара.

Мястото на новия завод беше избрано в близост до пътния възел Димитровград, така че компанията да може да си осигурява работници не само от града, но и от Хасково, Свиленград, Харманли и Първомай. Японската компания работи в страната от 10 години и е един от 10-те най-големи работодатели. По данни от отчета на дружеството броят на работещите се е увеличил с 350 до 4918 души в края на 2016 г., което е свързано с назначаването на нов персонал за завода в Димитровград.

Най-голямата фабрика

Във фабриката в Димитровград за пръв път в европейските предприятия на Yazaki ще се произвеждат кабелни инсталации за леки автомобили на Mercedes. Сега в Европа се произвеждат кабелни системи само за камиони с тази марка.

Заводът в Димитровград е разположен върху парцел от 64.5 дка. Самата сградата е с площ 30.4 хил. кв.м и включва над 19 хил. кв.м производствено помещение, складова и административна част, помещения за обучение, лаборатория и т.н. Това я прави най-голямата фабрика на японската компания в България.

Проектът беше изпълнен от плевенската строителна фирма „Хоризонт-Иванов“, като намеренията бяха тя да инвестира в земята и сградата и след това да ги отдаде дългосрочно под наем на „Язаки“. Справка в Имотния регистър показва, че производителя вече е сключил договор за наем за срок от 10 години със свързаната със строителя „Хоризонт рент“. Заедно с това компанията е прекратила договора си за наем на помещенията в Стара Загора, информира в Капитал.

През миналата година „Язаки“ отчете спад на приходите и печалбата си (виж таблицата). От отчета става ясно, че понижението на продажбите е резултат от завършилото производство на електрически инсталации за някои модели Renault, като намалението се очакваше да продължи и през 2017 г. В същото време са се увеличили продажбите на Ford Transit. Заради по-слабите продажби и по-ниската ефективност през миналата година компанията отчете и значително намаление на печалбата. С достигането на заложения капацитет на завода в Димитровград през следващите три години ръководството очаква производството да нарасне с около 60%.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *