Япония в шок след трус със сила 8,9

Броят на жертвите непрекъснато расте.Досега няма официални данни заранените. Над трийсет вторични труса със сила от 4,1 до 7,1 са регистрирани след първото земетресение, съобщи геофизичният институт на САЩ.
Няма информация за пострадали български граждани. ВЯпония живеят постоянно около 600 българи. Министерството на външните работи поддържа постоянен контакт с посолството чрез сателитна връзка, поради нарушените комуникации в Япония.
Пожар избухна в японската атомна централа „Онагава“ в префектура Мияги, която пострада най-тежко от днешното земетресение. Огънят е пламнал в турбинната зала. В потушаването участват подразделения на армията. Засега не се съобщава за изтичане на радиация. Извънредно положение и тревога са обявенив атомната електростанция „Фукушима“. Прекратенобешеподаването на електроенергия към един от реакторите. Появиха се съмнения за възникването на авария, защото е престанала да работи системата за охлаждане. По-късно обаче системата беше възстановена.
Близо 50 големи пожара са избухнали в засегнатите от труса райони. В центъра на Токио се е срутил покривът на сграда, в която се намирали 600 студенти на церемония по дипломирането им.
Предупреждението за опасност от цунами след силното земетресение беше разширено за целия район на тихокеанския басейн, с изключение на Съединените щати и Канада. Опасността вече се отнася за западните крайбрежия на всички южноамерикански държави, Мексико и Хавайските острови. Геофизикът Виктор Сардина от Тихоокеанския център за предупреждения за цунами заяви, че това може дасе окажеедно от най-разрушителните земетресения в историята.
Въпреки че в Япония се освобождава огромно количество сеизмична енергия всяка година, е много необичайно да има трусове с магнитуд над 8.5, това е наистина много силно земетресение. По-силно дори от чилийското земетресение миналата година. Така че предвид силата на труса и вълните цунами, които предизвика, земетресението има потенциал да е много опустошително, най-вече в Япония. Червеният кръст също изрази опасения, че островните държави в Тихия океан ще са най-засегнати от природната стихия. Тайванските и хавайски власти започнаха да евакуират част от жителите си в крайбрежните райони.
Океанографът доктор Саймън Боксол подчерта, че заради близостта на епицентъра до японското крайбрежие, хората са имали не повече от 10-15 минути за реакция преди цунамито да връхлети.
Вълната цунами се движи в океана от епицентъра изключително бързо. В открития океан тя се движи с около 800 км/ ч, което е скоростта на самолет „Джъмбо джет“. Така че няма време за предупреждение, когато земетресението става толкова близо до брега, в този случай на около 150 км от брега, така че буквално е имало не повече от 10-15 минути за предупреждение преди цунамито да връхлети.
Земетресението с магнитуд 8.9 е най-силното в Японияи седмото по сила в историята, сочат данните на американиския институт по геофизика. Най-силният трус регистриран досега в света е през 1960 г., когато Чили е ударено от земетресение със сила 9.5.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *