Япония доказа, че водещите икономики са във валутна война

Централната банка на Япония даде ясно доказателство за това, че водещите икономики са в състояние на валутна война. Това стана с изненадващо решение за понижение на лихвения процент, който бе смъкнат до рейндж от 0 до 0,1 на сто. От края на 2008 година насам в страната основната лихва бе държана на ниво 0,1 на сто.
Освен това институцията обяви, че ще задели като временни средства за подкрепа на финансовата система нови 35 трлн. йени (419 млрд. долара), с които ще бъдат изкупувани ценни книжа или ще бъдат предоставяни кредити на финансовите институции, съобщи Ройтерс.
Основната причина за тези действия на Япония са опасенията, че валутата на страната е поскъпнала прекалено силно през последните месеци, което заплашва износителите от страната, а с това и цялостното икономическо развитие.
Действията на Япония потвърждават мнението на Бразилия, че водещите икономики в света се намират в състояние на валутна война. Доказателство за това са и действията на централната банка на Швейцария, която на няколко пъти се намеси на пазарите с цел понижаване стойността на валутата си.
През последните седмици от САЩ пък идват спекулации, че засилено се обсъждат нови пакети от икономически и финансови стимули за насърчаване на икономиката и стабилизиране на финансовата система. Това отслабва значително позициите на американския долар и според мнозина ще доведе до добри резултати за икономическото развитие на САЩ.
Изключително популярна напоследък отново стана и темата за китайската валутна политика, като в САЩ дори бе прокаран проектозакон, който осъжда поведението на Пекин. Китайските власти обаче са категорични в твърдата си позиция, че валутният курс няма да бъде оставян на пазарните сили и че стойността на юана е вътрешнополитически, а не международен въпрос.
Това бе повторено и по време на визитата на китайския премиер Уън Дзябао в Европа, по време на която той заяви подкрепа за единната валута. Думите му обаче показват, че тази подкрепа ще си има и цена, а тя е официално признание от страна на Европейския съюз за това, че Китай е държава с пазарна икономика.
Подобно признание би трябвало да стабилизира позициите на Китай в Световната търговска организация, където страната е поставена под почти непрекъснат натиск и е обект на редица антидъмпингови процедури. Това се отразява негативно на китайските износители, тъй като за много основните износни продукти на основните пазари, и особено в САЩ, са наложени високи мита.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *