Япония и Китай обявиха разочароващи данни за износа

Разочароващи данни за външната търговия в Япония и Китай хвърлиха нови съмнения върху перспективите на двете най-големи азиатски икономики. Дефицитът по текущата сметка на Япония е достигнал рекордните 1.5 трлн. йени (15 млрд. долара) през януари, което е най-високото ниво от 1985 г. Към лошите новини бяха добавени и ревизираните данни за икономическия растеж през миналата година, който е бил едва 0.7% вместо предварително обявения 1%. През последното тримесечие на 2013 г. брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0.2% вместо с първоначално отчетените 0.3%.

Спад на износа

Влошаването на търговския баланс се дължи основно на слабите данни за износа поради сътресенията в нововъзникващите пазари през периода, които не са били компенсирани от ниския курс на йената. Стойността на износа е нараснала с 16.7% през януари спрямо същия месец на миналата година, но вносът се е покачил почти двойно повече – с 30.3%. Като обем изнесените стоки от Япония са спаднали с малко, което е доказателство, че сама по себе си слабата йена не спомага достатъчно за възстановяването.

Негативните данни за икономическия растеж и търговския дефицит идват в навечерието на планираното за началото на април повишение на данъците. Повечето икономисти очакваха по-високият данък върху продажбите да бъде компенсиран от повишение на потребителските разходи. Ревизираните данни обаче показват, че разходите на потребителите са нараснали само с 0.4%.

Правителството на Шинзо Абе обяви, че няма да се откаже от вдигането на данъка от 5 на 8%, което трябва да помогне за справяне с растящия държавен дълг. За омекотяване на ефекта от повишената ставка са предвидени допълнителни икономически стимули на стойност 5.5 трлн. йени. Последните данни са поредният сигнал, че политиката на правителството да стимулира икономическия растеж чрез мащабни финансови стимули е започнала да се изчерпва, след като спомогна през първото полугодие на 2013 г. да бъде постигнат ръст от 4%.

Слаби данни и от Китай

Същевременно износът на Китай – втората най-голяма икономика в света, неочаквано е спаднал през февруари, извеждайки търговския баланс към дефицит. Макар слабите резултати да се обясняват донякъде с неработните дни около лунната Нова година, те увеличават опасенията за забавящия се икономически растеж в Китай. През миналия месец експортът е спаднал с 18.1% спрямо февруари 2013 г., като през януари беше регистриран също неочакван скок от 10.6% на годишна база. Същевременно вносът е нараснал с 10.1%, което е довело до търговски дефицит от 23 млрд. долара спрямо излишъка от 32 млрд. през януари. Износът за първите два месеца на годината е спаднал с 1.6% на годишна база, а вносът е нараснал с 10%, което е влошаване в сравнение със същия период година по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *