Япония, Китай и Южна Корея възстановиха тристранното си партньорство

Лидерите на Япония, Китай и Южна Корея съобщиха, че напълно са възстановили търговските си отношения и тези по сигурността.Това е първата тристранна среща на високо равнище между трите азиатски страни за последните три години. На нея участват министър председателите на Япония и Китай Шиндзо Абе и Ли Къцян, както и президентът на Южна Корея Пак Кън-хе.

В изявление от срещата се казва, че лидерите са се съгласили да възобновят редовните тристранни срещи, които не се провеждат от 2012 година.

Разговорите, които се провеждат в южнокорейската столица Сеул, имат за цел да облекчат напрежението, подхранвано от териториални спорове и исторически разногласия.Китай и Южна Корея смятат, че Япония не е направила достатъчно, за да изкупи бруталността на своите войски по време на Втората Световна Война.

„Ние имаме общи възгледи, че тристранното сътрудничество е напълно възобновено с тази среща на върха“, заявиха тримата лидери.

Президентът на Южна Корея Пак Кън-хе и китайският премиер Ли Къцян обсъдиха търговските връзки и ситуацията със Северна Корея в събота, на среща на четири очи в Сеул преди тристранната среща с Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *