Япония ликува, роди се принц

Консерваторите в Страната на изгряващото слънце си отдъхнаха, няма да се кланят на жена

За първи път от 41 години има мъжка рожба в имперската фамилия

Токио. Япония е във възторг. Принцеса Кико роди дългоочаквания принц. За първи път от 41 години в японското императорско семейство се ражда момче, което на практика слага край на дебата за промяна в закона за унаследяването на престола.

Принцеса Кико е съпруга на втория син на император Акихито. Първият син на монарха – Нарухито, и съпругата му Масако имат една дъщеря, а според закона момиче не може да наследи престола. Затова току-що роденият принц, въпреки че е на втория син на императора, ще бъде бъдещият император след Нарухито и баща си – принц Акишино.

Майката и бебето се чувстват прекрасно. Принцеса Кико беше приета в средата на август в болница заради усложнения в бременността и роди две седмици по-рано от термина си с цезарово сечение. Момчето проплака в 8,27 часа местно време и тежи 2,558 кг.

Всички вестници в страната излязоха със специално приложение за раждането на принца. А телевизиите излъчваха пряко от болницата. Веднага след новината за успешното раждане ликуващи японци отидоха пред императорския дворец със знаменца и плакати. Служители на двора им раздаваха безплатни вестници, посветени на събитието. Група жени се събраха пред гарата в Токио и цял ден изпълняваха традиционни японски танци, облечени в черено-бели костюми. По витрините на всички магазини в столицата бяха окачени плакати със съобщения за радостната вест. Малчугани пък пуснаха голямо хвърчило с формата на риба в небето на Токио, в знак на радост от раждането на мъжката рожба. Император Акихито и императрица Мичико, които посрещнаха новината в северния град Сапаро, излязоха на улицата, за да помахат на минаващите и ликуващи хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *