Япония обмисля сливането на шест държавни банки

Японското правителство започна да проучва и обсъжда в събота изготвен план за сливането на шест държавни банки, както и за приватизацията на останалите две държавни финансови институции. Това съобщи в неделя ежедневникът Yomiuri Shimbun, който се смята за поддържащ политиката на министър-председателя Коидзуми.

Според вестника въпросният план е част от програмата за структурни реформи на премиера, желаещ да ограничи ролята на държавата в икономическия живот на страната. Водещата линия в документа е приватизацията на пощите, която наскоро бе одобрена от парламента и която трябва да приключи през 2017 г.

Шестте банки, чиято дейност правителството иска да обедини, са Development Bank of Japan (DBJ); Japan Bank for International Cooperation (JBIC); Japan Finance Corporation for Small and Medium Enterprise; National Life Finance Corporation; Agricultural, Forestry and Fisheries Corporation и l’Okinawa Development Finance Corporation.

Япония се стреми и към постепенната приватизация на 80-процентния държавен дял в Shoko Chukin Bank. Що се отнася до осмата, последна държавна банка – Japan Finance Corporation for Municipal Enterprises, тя ще премине в ръцете на общинските власти.

Осемте държавни банки в Япония са управлявали в края на 2004 г. активи на стойност около 90 трлн. йени (650 млрд. евро).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *