Япония отчете 41% скок на износа през януари

Износът на Япония е отбелязал ръст от 40,9 на сто през януари на годишна база, показва официалната статистика. Това е донесло излишък по търговския баланс през първия месец на годината в размер на 85,2 млрд. йени (944,4 млн. долара).
Общата сума на износа на Япония през януари възлиза на 4,9 трлн. йени. На този фон се наблюдава увеличение на вноса от 8,6 на сто на годишна база до общо 4,82 трлн. йени.
Предварителните очаквания на анализаторите бяха за търговски дефицит от 108,5 млрд. йени, като тези прогнози почиваха на спекулации, че затягането на кредитирането в Китай ще окаже силно негативно движение върху основните търговски партньори на страната, предава Ройтерс.
Износът само за Китай е нараснал със 79,9 на сто през януари на годишна база, а за азиатския регион като цяло – с 68,1 на сто. За сравнение, по отношение на САЩ се наблюдава далеч по-умерено увеличение на експорта – 24,2 на сто.
Днес централната банка на Япония публикува и данни за индекса на цените, които корпорациите плащат за услугите в страната. Той се е понижил с 1 на сто на годишна база през януари до 97,4 пункта. Този спад идва след отстъпление от 1,5 на сто, отчетен през декември.
Този показател е важен за инфлационните очаквания в Япония, тъй като повишаването на цените за корпорациите обикновено се пренася към потребителите и води до ръст на потребителските цени.
След днешните новини йената поскъпна минимално до 90,2 йени за един американски долар.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *