Япония планира мерки за защита на трудовия пазар в размер на $15,6 млрд.

Япония планира приемането на мерки за подкрепа на пазара на труда на стойност 1,5 трлн. йени (15,6 млрд. долара), съобщават от трудовото министерство на страната. Целта е да се „омекоти“ влиянието на задълбочаващата се рецесия върху заетостта и да се подпомогнат компаниите за запазване на работни места.
Планът, който се очаква да включва заделяне на средства за обучение на безработни, идва след вълната от съкращения и сигналите, че компаниите ще замразят заплатите през тази година в резултат на силния срив на износа на Япония заради глобалната икономическа криза.
„Приоритет би трябвало да бъде запазването на работните места“, е заявил министърът на труда Йоичи Масудзое, цитиран от CNBC. “Искаме да обявим мерки за стимулиране на заетостта на стойност около 1,5 трлн. йени“, казва още той.
Очаква се мерките да бъдат част от допълнителните бюджетни средства, които се опитва да спечели премиерът на страната Таро Асо за финансовата година, която започва през април. В държавния бюджет вече бяха заделени 12 трлн. йени за стимулиране на икономиката с мерките, приети в края на миналата година.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *