Япония повиши прогнозата си за растежа през фискалната 2013/14 до 2,8%

През финансовата 2013/14, която започна през април, японската икономика се очаква да се разшири 2,8%, като подобряването на пазара на труда укрепва потребителските разходи, а политиката за прекратяване на 15-годишната дефлация започва де действа, обявиха от канцеларията на кабинета. Предишната прогноза на правителството бе за 2,5% растеж.

Икономическия растеж на Япония през фискалната 2014/15 обаче ще се забави до 1% – по-малко от половината от темпа очаква през тази година, като планираното повишение на данъка върху продажбите ще засегне потреблението, прогнозира правителството.

Министър-председателят Шиндзо Абе трябва да реши по-късно тази година дали да повиши данъка върху продажбите от сегашните 5% до 8% от април следващата година и след това до 10 на сто през октомври 2015 година.

Частното потребление се очаква да нарасне 0,5% през фискалната 2014/15 – по-малко от прогнозата за растеж през текущата фискална година от 2,1%.

Планът за повишаване на данъка върху продажбите ще добави 0,2 процентни пункта към брутния вътрешен продукт (БВП) през фискалната 2013/14, тъй като купувачите ще бързат да купуват стоки преди повишението.

През фискалната 2014/15 обаче увеличеният данък ще отнеме 0,6 процентни пункта от икономическия растеж, след като потребителските покупки ще намалеят заради изтеглянето им в предната фискална година.

Общо потребителските цени се очаква да се повишат с 3,3% през фискалната 2014/15, като без ефекта от повишения данък поскъпването на цените би било с 1,2 на сто. През фискалната 2013/14 общите потребителски цени се предвижда да се повишат с 0,5%.

Повипението на данъка върху продажбите трябва да бъде първата стъпка към ограничаването на държавния дълг на Япония, който е повече от два пъти годишния БВП, и е най-голямият в индустриалния свят.

Премиерът превърна икономическо възстановяване и елиминирането на дефлация в свои основни приоритети, но съществуват опасения, че той би могъл да забави темпа на данъчните повишения, за да не засегне растежа.

Централната банка на Япония инициира мащабни паричния стимул от 4 април, като обеща да удвои причното предлагане чрез агресивни покупки на активи, за да изпълни целта си от 2 процента инфлацията в рамките на около две години.

По статията работи: Петър Нейков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *