Япония подготвя рекорден бюджет за над 800 млрд. долара

Правителството на Япония ще предложи рекорден бюджет за следващата финансова година в размер на повече от 800 млрд. долара, съобщиха анонимни източници, близки до премиера Шиндзо Абе. Целта е да се подкрепи растежът в третата по големина икономика в света, която продължава да буксува въпреки съвместните стимулиращи мерки на правителството и централната банка.

Третият годишен бюджет на Aбe, който дойде повторно на власт в края на 2012 г., подчертава неговата борба да ограничи раздутите разходи за общественото осигуряване на бързо застаряващото японско общество, като същевременно увеличи дискреционните разходи в области като военното дело и енергетиката.

Според цитираните от Ройтерс източници проектобюджетът за започващата през април фискална година ще е на обща стойност от 96,3 трлн. йени (приблизително 813 млрд. долара). Очаква се планът да бъде одобрен от кабинета в сряда и да бъде представен на предстоящото заседание на парламента.

През текущата фискална година японският бюджет е на обща стойност от 95,9 трлн. йени.

Според източниците свитите разходи в общественото осигуряване и скокът на данъчните приходи в икономиката ще позволят на правителството да намали емитираните облигации от 4,40 трлн. йени до 3,69 трлн. йени – най-ниското равнище в последните шест години.

През декември Абе и неговата управляваща коалиция спечелиха мнозинство в предсрочните избори, което им даде мандат да прокарат своята икономическа политика, известна като „Абеномика“.

Японската икономика неочаквано изпадна в рецесия тази година, след като увеличението наданъка върху продажбитепрез април засегна потребителските разходи много повече от очакваното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *