Япония се намесва на фондовия пазар

Правителството на Япония ще насочи политиката си към нови методи за подкрепа на пазара на акции, като сред тях влиза и придобиването на ценни книжа от пазара, заяви финансовият министър на страната Каору Йосано. Причината за това са притесненията относно икономическите ефекти, които може да се проявят от пропадането на индексите до най-ниските им нива за последните повече от две десетилетия.
Тази сутрин Йосано заяви, че поевтиняването на акциите вреди на икономиката, тъй като понижава капиталовата база на банките в страната. Това се дължи на факта, че финансовите институции са сред най-големите притежатели на акции. Освен банките обаче застрашени били и по-малките инвестиции, смята финансовият министър, цитиран от CNBC.
Днес индексът Nikkei 225 се понижи с 1,5 на сто до 7 268,56 пункта, макар в началото на търговията да се движеше с почти двойно по-голямо понижение. Така бенчмаркът се доближи до най-ниската си стойност от 1982 година насам. 25-годишно дъно отбеляза и широкият борсов индекс Topix, който днес падна с 1,8 на сто.
Според думите на Йосано правителството е наредило да се разгледат възможностите за подкрепа на фондовата борса, включително създаването на държавен орган, който да изкупува акции.
За момента изказването на финансовия министър не се приема за категорична гаранция за правителствени покупки от страна на пазарните участници. Поради острия спад на индексите в световен мащаб инвеститорите изчакват повече детайли, тъй като в настоящата ситуация дори намесата на държавата няма да има гарантиран положителен ефект.
„Това със сигурност е психологическа подкрепа, но ние все още не знаем нищо конкретно“, коментира за CNBC анализаторът от Shinko Securities Ютака Миура.
Правителството на Япония вече създаде програма, която да изкупува акции от банките с капиталови проблеми, но все още не се е обявило за по-мащабни действия на пазара, допълва информационната агенция.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *