Япония успя да избегне рецесията

Икономиката на Япония успя да избегне изпадането в „техническа рецесия“ през третото тримесечие, след като националната официална статистика обяви изненадващ възходяща ревизия на данните за БВП до повишение с 0,3% на тримесечна база, давайки известна надежда на властите в Токио, че ще успеят да сложат край на годините икономическа стагнация.

Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна през периода юли – септември с 0,3% на тримесечен база при предварителна оценка за свиване с 0,2% и очаквания за стагнация (0,0%), след понижение с 0,1% през трите месеца до края на юли.

На годишна база БВП на третата по сила световна икономика регистрира изненадващ ръст с 1,0% при предварителни данни, сочещи за спад с 0,8% и очаквания за по-слаб растеж с 0,2 процентни пункта. През предходните три месеца японската икономика се сви с 0,5%, което представляваше пръв спад от три тримесечия насам.

Основна причина за растежа на БВП през периода юли – септември оказа солидната възходяща ревизия на данните за капиталовите разходи, които нараснаха с 0,6% при предишна оценка за тяхно свиване с 1,3%, докато бизнес инвестициите скочиха с 2,3% при първоначални данни, показващ спад с цели 5%, а частните инвестициите се понижиха с едва 0,2% при предишна оценка за спад с 0,5 процентни пункта.

Днешните данни са знак, че икономиката на Япония е в по-добра форма от първоначалните оценки и от мнозинството очаквания на финансовите пазари, като в същото време те намалят вероятността за предприемане на по-нататъшни стимулиращи мерки на заседанието на Японската централна банка през следващата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *