Японската икономика бележи слаб растеж

Японската икономика бележи ръст от само 0.1% за периода април-юни, предаде BBC. Тези цифри засилиха спекулациите, че Централната банка на Япония ще отложи повишението на основния лихвен процент за септември. През август се очакваше основният лихвен процент да нарасне от 0.5% до 0.75%.

Тези данни бяха оповестени веднага след като Централната банка отпусна нови 600 млрд. йени (5 млрд. долара) на валутните пазари в страната. Това е втората такава интервенция, която банката прави в разстояние на два дни. Целта на тези операции е да се подобри критичното положение на кредитните и ипотечните пазари. За момента ситуацията в световен мащаб остава несигурна поради финансовите затруднения на редица американски компании и инвестиционни фондове. Много от тях просрочиха изплащането на взети големи заеми, а някои като American Home Mortgage поискаха защита от кредиторите си.

Слабият икономически растеж в Япония доведе до спад в износа на страната. За второто тримесечие прогнозата на анализаторите за икономическия растеж в страната беше 0.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *